Kominíci i kartářky. EET v příštím roce dopadne na statisíce živnostníků

Přestože už nyní se řeší dopad elektronické evidence tržeb na podnikání, nejvíce pocítí start EET v roce 2018 farmáři nebo drobní řemeslníci. Ti totiž - na rozdíl od hospodských - často neměli žádnou pokladnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kominík na střeše

Kominík na střeše | Foto: Kakaket

Elektronická evidence tržeb se zatím týká jen dvou skupin podnikatelů, hospodských a hoteliérů. Za měsíc se k nim přidají všechny maloobchodní a velkoobchodní prodeje.

Tito podnikatelé už ale nějaké pokladny měli nebo mají. Ty jen museli vyměnit za zařízení, která jsou schopná odesílat vydané účtenky na servery ministerstva financí. V roce 2018 se ale EET začne týkat také 300 druhů podnikání, kde přijímají hotové peníze a často žádnou pokladnu nemají, upozornily Hospodářské noviny.

Finanční úřad zkontroloval kavárnu odmítající EET. Ani přes hrozbu pokut pokladnu nekoupí

Číst článek

Nejvíc změny pocítí hlavně ti, kteří nepracují na jednom místě. S pokladnami, které jsou připojené na internet, tak budou muset chodit kominíci, instalatéři, zedníci, farmáři, kteří na trzích prodávají své produkty, a další. Navíc se budou muset spolehnout na to, že na místě, kde budou chtít vystavit účtenku, se připojí na internet. Výrobci proto připravují pro tyto živnosti speciální pokladny.

Mezi živnostníky, kteří si budou muset také pořídit pokladnu schopnou odesílat hlášení na ministerstvo financí, budou patřit také kartářky, věštkyně nebo výdejní místa nábytku.

Třetí fáze EET odstartuje 1. března 2018 a bude se týkat lékařů, právníků, účetních, autoservisů, zemědělství, výroben potravin a nápojů a dalších. Od 1. června 2018 se pak v poslední fázi přidají výrobci nábytku, textilu, čisticích prostředků, opraváři počítačů, pohřebníci a další.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme