Kvůli EET je ohroženo téměř 1500 provozoven různých živností, tvrdí Sdružení místních samospráv

Stovky malých hospod už zavřely v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb a dalším to hrozí. Tvrdí to Sdružení místních samospráv na základě průzkumu mezi 1500 obcemi v České republice. Problém se ale podle nich netýká jen restaurací, ale i obchodů, kadeřnictví nebo třeba autoservisů. Podle ministerstva financí je anketa „účelově zkreslená a politicky motivovaná".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (ilustrační foto) | Foto: Kateřina Golasovská

Kvůli EET jsou ohroženy živnosti ve více než 860 z 1500 obcí, které se průzkumu sdružení zúčastnily. Například malé hospody ničí podle sdružení změny v daňové oblasti, cenová politika pivovarů, vysoké požadavky hygieny a v neposlední řadě také EET.

Z něho vyplývá, že už skončilo na 1470 živnostníků nebo o tom uvažují. „Nicméně, to zavírání může být třeba i v následujících měsících. Je tam celá řada různých případů, kdy se třeba ještě vyjednává o tom, jestli obec třeba podpoří nějak zachování té prodejny, provozovny a podobně,“ dodal tajemník Sdružení místních samospráv Tomáš Chmela.

„Nečekali jsme takto výrazný dopad," řekl předseda sdružení Stanislav Polčák (STAN). Uvedl, že ohrožení živností nemusí být způsobeno jen EET, ale i jinými státními regulacemi. Patří mezi ně třeba plánovaný úplný zákaz kouření v restauracích.

Kvůli EET už skončilo 700 hospod, tvrdí sdružení samospráv. Chce úlevy pro ty nejmenší

Číst článek

„Nechceme bojovat s vládou, chceme upozornit na důsledek, který je v nejmenších obcích viditelný," uvedl Polčák. K nejohroženějším patří podle něho hospody bez teplého jídla, ale i maloobchody. Přesné údaje o tom, kolik restaurací a ubytovacích služeb, na něž se EET vztahuje od prosince, skutečně zavřelo, sdružení ale nemá.

Nejčastěji zanikají hospody v malých obcích ve Středočeském kraji a na Vysočině. „Především se to skutečně dotýká hostinských zařízení, kde nedochází k výdeji teplého jídla. To znamená ty, které doposud účtovalo na lístek, který byl následně zúčtován hospodským,“ dodal Polčák.

Polčák podpořil návrh, aby drobní živnostníci nemuseli systém zavádět., pokud si dohodnou s daňovou správou paušální daň. Úpravu, která jde tímto směrem, předložil k vládnímu daňovému balíčku ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chce, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250.000 korun ročně.

Anketa má zdiskreditovat EET, tvrdí ministerstvo

Sdružení místních samospráv překvapilo, že evidence tržeb by se za určitých okolností měla vztahovat i na spolky, třeba dobrovolných hasičů a baráčníků, když pořádají plesy a obdobné slavnosti. „Tento důsledek pokládáme za největší ohrožení," uvedl Polčák.

Situace malých živnostníků je tak špatná také kvůli malému zájmu místních obyvatel. Sdružení místních samospráv v pátek plánuje v pátek zveřejnit mapu uzavřených prodejen.

Cílem ankety sdružení je vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení kvůli zavedení EET, uvedlo ministerstvo financí v tiskové zprávě. Poukázalo na to, že průzkum se neuskutečnil přímo mezi podnikateli, ale mezi podle Babišova úřadu účelově vybranými starosty. Ministerstvo mluví o dezinterpretaci šetření a o návodných otázkách. Polčák považuje vyjádření ministerstva financí za úsměvné. „Odmítám, že bychom jakýmkoli způsobem manipulovali daty," reagoval.

Sdružení místních samospráv oslovilo v anketě všechny obce, kterých je v Česku přes 6200. Průzkum stále pokračuje.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme