Kvůli EET už skončilo 700 hospod, tvrdí sdružení samospráv. Chce úlevy pro ty nejmenší

Elektronická evidence tržeb (EET) je příčinou zániku přibližně 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla. Vyplývá to z průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí. Podle sdružení je zánikem drobných pohostinství, obchodů a živností přímo ohroženo 600 ze zhruba 900 zapojených obcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start EET (ilustrační foto)

Start EET (ilustrační foto) | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému EET do pátečních 9 hodin zhruba 21,8 milionu účtenek. Zároveň finanční správa eviduje už 851 oznámení o nevydání účtenky.

"Obcí, které zareagovaly na náš průzkum a které podaly informace, je mimořádně mnoho. Je patrné, že zavádění EET spolu s dlouhodobou nepodporou drobného podnikání reálně dopadá na život na celém území, a to ve velkém měřítku. Podle našich informací totiž může zaniknout až dva tisíce malých provozoven," uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Týden EET: Finanční správa už dostala bezmála osm set 'udání'

Číst článek

Sdružení se obává, že v dalších fázích EET mohou zanikat v obcích i malé obchůdky a další provozovny služeb.
Například starosta Troubek na Přerovsku Radek Brázda uvedl, že v obci v nejbližší době zaniknou nejspíše dvě provozovny. "Tento stav je však důsledkem soustavně zvyšující se zátěže, kterou stát ukládá na nejmenší podnikatele i spolky," uvedl.

Sdružení plánuje příští pátek zveřejnit mapu konkrétních míst, kde zanikají již v současnosti dotčené provozy. Zároveň chce vyzvat vládu a Parlament, aby došlo ke schválení limitů osvobozujících od povinnosti EET pro nejmenší podnikatele a spolky.

Účtenková loterie začne v polovině 2017. Vítěz získá až milion korun nebo automobil

Číst článek

Podle dat, která tento týden poskytla ČTK společnost CRIF, v listopadu přerušilo činnost 2168 podnikatelů v pohostinství, 1697 naopak živnost založilo.

V obou případech je to téměř dvakrát více, než činí měsíční průměr za poslední dva roky. Ukončených živností bylo v listopadu 607, což je dlouhodobý průměr. Za sedm prosincových dnů bylo přerušeno dalších 1528 živností a 65 jich vzniklo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme