Lidovci chtějí změny v EET, navrhují vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

Vládní KDU-ČSL předloží ve sněmovně vlastní návrh změn v elektronické evidenci tržeb. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že vyňati by měli být všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a "ti, kteří si pouze přivydělávají". Systém by se podle něj měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

„Pokud uplatňují paušál a slevu na poplatníka, stejně neplatí žádnou daň, pak nemá ani smysl, aby měli EET," vysvětlil Bělobrádek navrhovanou hranici.

Návrhy, které dnes KDU-ČSL představila ministru financí Andreji Babišovi, podle Bělobrádka tvoří logický celek. Potom, co Babiš přišel s vlastními návrhy změn, podle lidovců neplatí argument, že nejsou v zákoně možné žádné výjimky.

Vynětí e-shopů a těch, kteří se přihlásí k daňovému paušálu 250 tisíc korun, jak navrhuje ministr financí, podle KDU-ČSL není dostačující. Nezabrání zániku podnikání v malých obcích.

„Navrhneme také, aby vyloučeni byli všichni plátci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají 250 tisíc korun obrat," uvedl Bělobrádek.

S tímto podle něj nesouhlasí ministerstvo financí, protože pokud by o vynětí požádali všichni, zahltilo by to finanční správu. O této možnosti jsou lidovci ještě připraveni jednat.

Kalousek přirovnal EET ke koncentračnímu táboru. Za nevhodný příměr se omluvil

Číst článek

Dvě vlastní změny v systému chce Babiš navrhnout ve sněmovně ve středu při projednávání vládního daňového balíčku. Vládní ČSSD ho kritizuje, mimo jiné se obává, že poslanci přijdou s dalšími návrhy, což způsobí chaos.

Podle lidovců mají návrhy změn své ratio. Odvolávají se na koaliční smlouvu, podle níž mají pokladny být zavedeny u vybraných skupin podnikatelů, nikoli plošně.

„Chceme, aby se platily daně, aby se přiznávaly daně, a zároveň nechceme ničit ty podnikatele a živnostníky, u nichž daňové úniky nehrozí, protože už podle platných zákonů daň buď legálně neplatí, nebo si vydělávají pouze příležitostně, případně jsou v jiném režimu, jako je například paušální daň. Pro tyto skupiny obyvatel je to pouze komplikací," vysvětlil návrhy Bělobrádek.

Podle zákona začnou elektronickou evidenci tržeb používat nejprve podnikatelé v pohostinství a ubytovacích službách, to už od čtvrtka. V první vlně se tak nový systém dotkne 40 tisíc podnikatelů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme