Mars, Nestlé nebo Ferrero. Největší výrobci čokolády požadují ekologičtější pěstování kakaa

Výroba čokolády by mohla být brzy daleko ekologičtější, než je teď. Změnit by to mohla iniciativa, která zahrnuje dvanáct největších světových výrobců kakaa. Zásluhu na tom má i britský princ Charles, který se rozhodl iniciativu za ekologičtější pěstování kakaovníků podpořit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský princ Charles na návštěvě České republiky

Britský princ Charles na návštěvě České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Současný kakaový průmysl je neefektivní kvůli hospodaření na kakaových plantážích a masivnímu odlesňování. To se týká hlavně dvou afrických zemí- Pobřeží slonoviny a Ghany. Tamní deštné pralesy tam musí často ustupovat rozšiřujícím se plantážím s kakaovníky.

Skupina Mighty Earth (něco jako matka země), která se zabývá ochranou životního prostředí, nedávno varovala, že odlesňování afrických pralesů je masivní a zabíjí tamní život. A právě nová iniciativa by měla dopad kakaového průmyslu na životní prostředí snížit.

Dietní čokoláda o krok blíž: nová technologie by mohla snížit obsah cukru v sladkostech

Číst článek

Mezi dvanáct velkých firem, které dohodu podepsaly, patří i známé společnosti jako Mars, Nestlé nebo Ferrero. Společně se zavázaly k tomu, že do konce roku přijdou s plánem, který by měl zajistit, aby farmáři kvůli pěstování kakaovníků nekáceli další části lesů.

Kromě Ghany a Pobřeží slonoviny se do iniciativy zapojily také Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko a Spojené království, které dokument také podepsaly.

Iniciativa ještě nemá konkrétní plán

Za iniciativu se postavil také britský princ Charles. Účastnil se i londýnské recepce, na které se dohoda slavnostně podepsala. Ve svém projevu mimo jiné řekl, že je to podle něj velmi povzbudivá zpráva. Sám se otázkou ochrany deštných pralesů zabývá už několik let, protože podle jeho slov hrají nezastupitelnou roli v ekosystému a nejsou významné jen lokálně, ale globálně a mají výrazný vliv na změny klimatu.

Zároveň taky upozornil, že nejde jen o samotnou ochranu přírody, ale i o to, že současný způsob výroby může narušit celý kakaový průmysl. A to představuje nebezpečí hlavně pro malé producenty a farmáře, kteří jsou na své úrodě existenčně závislí. Změny klimatu by je o jejich živobytí nakonec mohly připravit.

Pozor na nebezpečnou čokoládu. Milka s drcenými oříšky může způsobit zdravotní problémy

Číst článek

Žádný konkrétní plán, jak zlepšit současný stav kakaového průmyslu zatím neexistuje. Hlavní myšlenkou je zefektivnit způsob pěstování. Dohlížet na to, aby farmáři zbytečně neodlesňovali pralesy kvůli nové půdě. Zaměřit by se měli hlavně na výnosnost z jednotlivých stromů. Tím by získali víc kakaových bobů z menšího množství půdy.

Finální plán ale ještě není hotový. Světová organizace pro výrobu kakaa má řešení představit v listopadu na 23. klimatické konferenci Organizace Spojených národů v Bonnu. Šéf kakaové organizace Barry Parksin k tomu řekl, že je to velice důležitý krok, protože se všech dvanáct největších čokoládových výrobců dokázalo dohodnout a budou na řešení problému společně pracovat.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme