Milionovou pokutu dostalo ministerstvo dopravy za prodloužení smlouvy s Kapschem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil ministerstvu dopravy pokutu ve výši milion korun. Podle úřadu nemělo ministerstvo prodloužit smlouvu na správu mýtného systému bez výběrového řízení. Ministr dopravy rozhodnutí respektuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto)

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo dopravy prodloužilo smlouvu s firmou Kapsch na správu mýtného systému bez otevřeného výběrového řízení.

A právě tím podle antimonopolního úřadu ministerstvo porušilo zákon. „My jsme shledali porušení zákona v tom, že již dříve byla vytvořena exkluzivita pro firmu Kapsch, na základě které pak toto jednací řízení proběhlo. My to nepovažujeme za správné a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ vysvětlil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Antimonopolní úřad prověří prodloužení smlouvy s Kapschem. Zahájil správní řízení

Číst článek

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) rozhodnutí úřadu respektuje, nechá ho ale prověřit svými právníky. Poté zváží, jestli pokutu zaplatí. Úřad ale podle Ťoka uznal, že se ministerstvo snaží chybu z let 2005 a 2006 v poslední době napravit.

Není to ale jediné řízení, které v souvislosti s mýtem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vede. Společnost Sky Toll chce, aby úřad zrušil smlouvu mezi ministerstvem a Kapschem. Sky Toll provozuje slovenský mýtný systém.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme