Ministerstvo financí navrhuje daňovou úlevu pro svěřenské fondy. Neměla by na mě dopad, tvrdí Babiš

Svěřenské fondy, do kterých nedávno vložil svůj majetek i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, mají získat daňovou úlevu. Nemusely by jako doposud dvakrát danit dividendu. Vyplývá to z novely daňového balíčku. Tu nedávno schválili poslanci a poslali ji do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš z ANO

Ministr financí Andrej Babiš z ANO | Foto: Filip Jandourek

Dvojí zdanění dividendy fondy znevýhodňuje oproti ostatním firmám, které platí takzvanou srážkovou daň jen jednou, tedy když posílají zisk svým akcionářům. Pokud je ale vlastníkem firem svěřenský fond, musí pak už ze zdaněné dividendy při výplatě konečným příjemcům srážkovou daň odvést znovu.

Návrh úpravy zákona vyšel z dílny ministerstva financí Andreje Babiše. Právě to zaujalo senátory, kteří teď mají novelu na stole. Andrej Babiš totiž na začátku února své firmy včetně Agrofertu převedl právě do svěřenských fondů. Jen krátce předtím přitom poslanci zmíněné daňové úlevy schválili.

Babišův právník a šéf Agrofertu jsou správci svěřenských fondů, do kterých Babiš převedl své akcie

Číst článek

„Na první pohled to tak asi vypadá, tedy že Andrej Babiš vložil své firmy do svěřenských fondů a když by došlo k výplatě dividend, tak by byly osvobozeny. Ale aby tam byl seriózní závěr, rád bych si nechal zpracovat posouzení od odborných společností jako je Komora daňových poradců a podobně,“ řekl Radiožurnálu senátor Pavel Štohl, který je zpravodajem daňové novely. Posudky chce mít do příštího týdne.

Na jejich základě pak dá doporučení, zda hlasovat pro nebo proti novele. Naopak v poslanecké sněmovně balíček prošel hladce, a to nejen hlasy všech poslanců hnutí ANO, ale i sociálních demokratů, kteří přitom Babiše ostře kritizují třeba za jeho nezdaněné korunové dluhopisy.

Podle zpravodaje daňové novely a šéfa rozpočtového výboru Václava Votavy z ČSSD byl balíček důležitý kvůli jiným úpravám a za úlevou pro svěřenské fondy nikdo nic nehledal. Na možnou výhodu Andreje Babiše byl prý upozorněn později. „Byl jsem na to upozorněn a všimli si toho i senátoři, kteří to teď budou projednávat,“ uvedl Votava.

Ministerstvo financí však zdůrazňuje, že novela má pouze odstranit chybu v zákoně a tedy i znevýhodnění svěřenských fondů. „Již na podzim 2015 byla na základě podnětů odborné veřejnosti připravena novelizace příslušného ustanovení, aby se tato překážka odstranila a institut byl využitelný,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Babiš není jediný. Svěřenských fondů jsou v Česku bezmála tři stovky

Číst článek

Také Andrej Babiš odmítá, že by s novelou přišel kvůli svým novým svěřenským fondům. Do nich vložil svůj majetek kvůli takzvanému lex Babiš, tedy zákonu o střetu zájmů, který parlament přijal loni.

„Do připomínkového řízení šel návrh daňové novely v prosinci 2015 a vůbec první zmínka o lexu Babiš je až z ledna 2016. Vůbec jsem netušil, že se na ministerstvu něco takového připravuje. Navíc jde pouze o to daňové znevýhodnění. Odmítám tedy nějakou souvislost obou věcí, je to jenom spekulace,“ reagoval pro Radiožurnál ministr.

Andrej Babiš založil dva svěřenské fondy, AB private trust I a AB private trust II. Letos na začátku února do nich vložil společnosti Agrofert a Synbiol. Správci fondů jsou předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a právník Alexej Bílek. Dohled nad nimi pak vykonává tříčlenná rada, jejíž členkou je i Babišova partnerka Monika Babišová.

Andrej Babiš je však podle svých slov jediným příjemcem výnosů z fondů, který se v zákoně nazývá termínem „obmyšlený“. Daňová úleva by tak pro něj podle jeho slov stejně neměla smysl, protože žádnou výplatu zisků neplánuje. „Nevyplatím si ani korunu. Moje bývalá firma (Agrofert, pozn.red.) má vysoké úvěry, asi 37 miliard korun, takže určitě nebude nikomu nic vyplácet,“ zdůraznil ministr.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme