Mládek chce operátorům zakázat 'podpultové' smlouvy. Ohrozí to konkurenční boj, tvrdí ČTÚ

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD připravuje novelu zákona o elektronických komunikacích. Dokument nově obsahuje část, která lidem znemožní vyjednat si výhodnější ceny tarifů. Pokud by novela vstoupila v platnost, operátoři by už zákazníkům nemohli nabízet své služby za jiné ceny, než které mají v oficiálním ceníku. Český telekomunikační úřad návrh kritizuje. Změna by podle něj mohla zmrazit ceny, a ohrozit tak konkurenční boj na trhu. Ministerstvo opatření hájí tím, že dosavadní praxe je pro většinu zákazníků nespravedlivá. Informuje server Lupa.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto)

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nelíbí se vám ceny nebo tarif u vašeho stávajícího operátora? Můžete si zkusit vyjednat lepší podmínky u jiného. Alespoň zatím.

Novela ministerstva průmyslu a obchodu, kterou bude projednávat vláda, totiž neveřejné nabídky zakazuje. Dosavadní praxe, kdy operátoři nabízejí zákazníkům neoficiální ceny, je podle resortu nespravedlivá, protože na ni dosáhne jen menší část zákazníků. Právě ty má podle ministerstva úprava ochránit.

„Pomocí neveřejných nabídek poskytovatelé vedou konkurenční boj pouze o nové zákazníky, popř. o zákazníky, kteří projevili úmysl změnit poskytovatele, a výhoda konkurenčního prostředí, konkrétně snížení ceny služeb, není přenášena na všechny spotřebitele," píše se podle serveru Lupa.cz v důvodové zprávě k návrhu zákona.

„V důsledku toho za velmi výhodné ceny využívá služby pouze menší, aktivnější část spotřebitelů, respektive velkých klientů, která se dostane k neveřejným nabídkám. Zejména drobní spotřebitelé, kteří se spoléhají na platnost zveřejněných cen a dodržování zákazu diskriminace, potom za služby platí podstatně vyšší ceníkovou cenu. Právě tuto druhou část spotřebitelů by měl návrh primárně ochránit.“

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek | Foto: Filip Jandourek

Neveřejné nabídky se kromě ministerstva nelíbí také některým operátorům. Například zástupci O2 před časem uvedli, že křiví trh, protože je využívá velká část zákazníků. „Máme odhady, extrapolace na celý trh. Domníváme se, že až dvě třetiny zákazníků mají nějakou formu neveřejné nabídky,“ uvedla ředitelka útvaru Strategie a inovace O2 Kateřina Pospíšilová.

Změnu už ale kritizoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ). „Návrh zákazu individuálních cen pro spotřebitele s námi nebyl konzultován a nechápeme jeho motivaci. Z našeho pohledu dochází k omezení autonomie vůle smluvních stran a k velkému nebezpečí zakonzervování cen v segmentu, kde již nyní, po protispotřebitelské novele, neprobíhá intenzivní soutěž,“ komentuje úřad návrh novely.

Ani podle právníka dTestu Miloše Borovičky nejde o pozitivní krok. „Jediná konkurence, která na mobilním trhu trochu funguje, je vyhrožování tím, že odejdu za lepší nabídkou. Když se spotřebitel choval aktivně, mohl dostat solidnější nabídku," řekl serveru Aktuálně.cz. „Přispěje to k transparentnosti, ale operátoři si mohou říct, že tarify budou dávat jen za 750 korun."

Elitářský roaming a služby jako v Polsku

Ministr Jan Mládek označil začátkem minulého týdne roaming za elitářský. „V případě českých zákazníků je roaming elitářská záležitost. Pokud pro pět procent zákazníků zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ řekl.

Za výrok ho kritizovala jak část spolustraníků z ČSSD, tak politiků koaličního hnutí ANO a opoziční ODS. Mládek jde podle některých na ruku velkým mobilním operátorům. „Jediné elity, kterým ministr Mládek pomáhá, jsou jeho kámoši u operátorů, kterým věrně slouží už tři roky,“ napsal na Twitteru například ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

'Chcete služby jako v Polsku? Odjeďte do Polska.' Náměstek dostal za výrok důtku, šéf komunikace končí

Číst článek

Ministr to ale odmítl. „Nemám potřeby reagovat na sprosťárny pana Babiše a pomluvy. Mohl bych mu to oplatit podobným způsobem a to bych nerad. Já bych byl rád, aby ta diskuze byla kultivovanější,“ řekl v minulý týden Novinkám.

Další kritiku Mládek sklidil začátkem tohoto týdne po slovech svého náměstka Lubomíra Bokštefla v online diskusi se čtenáři Aktuálně.cz. „Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska,“ odpověděl jednomu z nich Bokštefl.

Slova náměstka odmítl mimo jiné premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Odpověď náměstka Bokštefla ohledně mobilních služeb byla neuvěřitelně hloupá a úplně v rozporu s politikou vlády. Tlačíme na levnější mobilní data!“ napsal na Twitteru.

Mládek následně udělil Bokštěflovi důtku a propustil šéfa komunikace resortu Romana Proroka. „Beru na sebe odpovědnost za své podřízené a při zjišťování příčin tohoto mediálně nešťastného problému jsem zjistil, že náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi ředitel Odboru komunikace a marketingu MPO Roman Prorok neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Rozhodl jsem se proto, že pana Romana Proroka odvolám ke dni 15. 2. 2017 z funkce,“ uvedl Mládek.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme