Nad rublem se stahují mračna. Oslabuje vůči dolaru, Rusům se prodraží potraviny

Ruský rubl oslabuje. Podle ruských ekonomů americká centrální banka nejspíš uprostřed prosince zvýší úrokové sazby a dolar dále zpevní. Americká měna se Rusům prodražuje už od soboty, zatímco ceny surovin klesají. Pro ruský rubl tohle všechno znamená, že by se jeho hodnota mohla vyšplhat nad 70 rublů za dolar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už za pár týdnů budou Rusové za potraviny platit více

Už za pár týdnů budou Rusové za potraviny platit více | Zdroj: Reuters

Pro vývoj ruské ekonomiky a životní úrovně Rusů se jedná o hodně nepříjemné zprávy. Ruská vláda a resortní ministerstva už se dokonce připravují na to, že by cena mohla klesnout třeba až ke třiceti dolarům za barel.

Dopad pociťují i běžní Rusové. Za použití stejné ceny si mohou kupovat čím dál tím méně věcí. Nejvíce jsou ohroženi lidé tzv. sociálně zranitelní a těch neustále přibývá.

Putin bude mít pomník na anektovaném Krymu. Zobrazí ho jako kormidelníka

Číst článek

Pro ruskou ekonomiku je špatný jak drahý dolar, tak levná ropa a plyn. O něco důležitější jsou ale právě ropa a plyn. V ruských médiích je to v ekonomických sekcích vždy zpráva číslo jedna. Odborníci to sledují s velkým napětím. A není divu, když ropa byla před rokem třikrát dražší. Na to si ekonomika špatně zvyká.

Zhoršující se hospodářská situace se navíc promítá i do stavu vrcholné ruské politické scény. Příkladem může být nedávná kauza ruského ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva, kterého zadrželi kvůli podezření, že obdržel úplatek více než dva miliony USD (50,3 milionu Kč). Ten měl dostat za „pozitivní“ hodnocení, které způsobilo, že těžařská firma Rosněfť koupila poloviční podíl v ropné firmě Bašněfť.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme