Navzdory brexitu. Londýnská vláda slíbila Nissanu bezcelní obchodování

Japonská automobilka Nissan se navzdory brexitu rozhodla vyrábět dva nové modely ve svém závodě v britském Sunderlandu. Dostala totiž záruky od britské vlády, že Londýn chce pro ostrovní automobilový průmysl vyjednat podmínky velmi podobné členství v jednotném evropském trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto)

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Sama premiérka Theresa Mayová už v minulosti naznačila, že by se zachování bezcelního přístupu na evropský trh bez byrokratických překážek měl týkat právě automobilového průmyslu.

Nissan, který ve své továrně v severoanglickém Sunderlandu zaměstnává sedm tisíc lidí, pohrozil přesunem výroby na kontinent.

Chaotický přístup, míní opozice

Ministr obchodu a průmyslové strategie Greg Clark BBC potvrdil, že japonskou automobilku ujistil o tom, že Británie bude i nadále místem, kde se bude dát na špičkové úrovni podnikat.

Clark prý v dopise Nissanu slíbil taky zlepšení ohledně zvyšování kvalifikace dělníků a podpory výzkumu s cílem udržet britský automobilový průmysl konkurenceschopným.

Opoziční labouristé mají pocit, že separátní vládní dohoda s Nissanem potvrzuje chaotický přístup londýnského kabinetu k jednáním o brexitu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme