Nejbohatším Čechem je opět Kellner, novou tváří mezi dolarovými miliardáři je Křetínský

Podle aktuálního žebříčku nejmovitějších lidí světa, který sestavuje časopis Forbes, zůstává nejbohatším Čechem majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Následují ho ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek. Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský (ilustrační foto)

Daniel Křetínský (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

První pozici mezi nejbohatšími Čechy obhájil majitel PPF Petr Kellner, jehož odhadovaný majetek poprvé přesáhl 12 miliard dolarů a činí přesně 12,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 306 miliard korun. Na druhém místě se po něm umístil ministr financí, šéf hnutí ANO a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, a to se jměním za 85 miliard korun. Třetí je většinový majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek s 60 miliardami korun.

Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a spolumajitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský.

Nejbohatším člověkem na světě je počtvrté za sebou zakladatel Microsoftu Bill Gates, za posledních 23 let je v čele žebříčku již poosmnácté. Jeho majetek odhadl Forbes na 86 miliard dolarů.

Na seznam lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů se letos dostalo 2043 lidí, loni jich bylo o 233 méně. Čechů je mezi nimi šest a dohromady ovládají jmění ve výši 23,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu 590 miliard korun.

Kellner se na žebříčku propadl z loňského 96. místa na letošní 105. Babiš obsadil 564. pozici a Vítek 867. Českou šestici doplňuje Karel Komárek s majetkem 55 miliard korun na 939. místě, Daniel Křetínský se jměním odhadovaným na 50 miliard korun je na 1030. místě a Pavel Tykač s majetkem za zhruba 33 miliard korun na 1567. pozici.

ČTK, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme