Nejhlubší reforma energetiky v Evropě: Komise plánuje nižší spotřebu a více čisté energie

Evropská komise v balíku reforem energetické trhu navrhuje , aby se do roku 2030 vyrábělo 27 procent elektrické energie v Evropské unii vyrábělo z obnovitelných zdrojů. V plánu má také navrhuje ambicióznější závazek ve zvyšování energetické účinnosti a opatření pro větší úspornost budov a elektrospotřebičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna (ilustrační foto)

Větrná elektrárna (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Tento megabalíček přestavuje nejhlubší reformu energetiky v Evropě, “ tvrdí místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Efektivnější a ekologičtější energetika má podle něj přinášet do evropské ekonomiky až pět bilionů korun ročně.

Komise si od těchto reforem slibuje také vytvoření 900.000 nových pracovních míst. Pro spotřebitele přinesou třeba úpravy energetického označování výrobků. „Novelizace tohoto nařízení představuje každoroční úsporu energie, kterou spotřebuje Švýcarsko za jeden rok,“ přiblížil eurokomisař pro energetickou unii.

Evropská komise schválila podporu obnovitelných zdrojů energie v Česku

Číst článek

Současný plán Evropské unie počítá s tím, že se obnovitelné zdroje budou do roku 2030 podílet na výrobě elektřiny 27 procenty. Za stejnou by zároveň měla klesnout spotřeba energie v rámci EU o 30 procent. Nová opatření tak mají podpořit provoz elektromobilů, zrychlit renovace budov nebo upravit fungování trhu s elektřinou.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme