Nezavřelo 104 hospod, ale víc než 420, tvrdí pivovary. Čísla jsou průkazná, stojí si za svým Babiš

Jedno téma, dvě různá čísla. Tak momentálně vypadá porovnání odpovědí ministra financí Andreje Babiše z ANO a pivovarů na otázku, kolik hospod v Česku skončilo od 1. prosince 2016. Právně tehdy správci daní naostro spustili EET. Zatímco Babiš mluví o 104 hospodách, pivovary, jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, hlásí minimálně čtyřnásobný počet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

„V souvislosti s EET svou činnost k dnešnímu datu ukončilo necelých sto provozoven (našich zákazníků, pozn. red.),“ vypočítala Denisa Mylbachrová z pivovaru Staropramen. „V novém roce evidujeme téměř sto uzavřených hospod a restaurací z důvodu zavedení EET,“ doplnila ji Jana Pikardová z koncernu Heineken, který v Česku vlastní pivovary Krušovice, Starobrno, Zlatopramen a další.

Zavřené restaurace, které skončily v době, kdy ministerstvo financí spustilo elektronickou evidenci tržeb, však nepočítají jen největší hráči na pivním trhu. „Pokles byl od zavedení EET asi 70 hospod,“ potvrdil Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard. „Za poslední měsíce ukončilo svou činnost cca 150 podniků, do kterých jsme dodávali pivo,“ dodala mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Celkem tak oslovené pivovary mluví o zhruba 420 zavřených provozovnách. Je samozřejmě možné, že některé restaurace odebíraly pivo od dvou citovaných pivovarů najednou, a tak by ve statistice místo jednou figurovaly dvakrát, ale je nepravděpodobné, že by se jednalo o větší počet zařízení.

Podniky po zavedení EET vykázaly dvojnásobné tržby. Stát vybírá víc na daních, oznámil Babiš

Číst článek

Přestože se Zpravodajskému webu Českého rozhlasu podařilo získat data pouze ze čtyř pivovarů - ostatní neměly čísla zatím k dispozici - je jasné, že od zavedení elektronické evidence tržeb 1. prosince 2016 zavřelo více hospod a restaurací, než kolik prezentoval ministr financí.

Pro připomenutí, zde je týden staré prohlášení Andreje Babiše: „Zavřelo 104 hospod, ale vzniklo 370 nových hospod.“

Čísla, která se podařilo shromáždit, ukazují, že za poslední dva necelé měsíce zavřelo minimálně čtyřikrát víc hospod, restaurací, barů či výčepů, než tvrdil ministr financí Babiš. V anketě přitom chybí data od největšího českého pivovaru - Plzeňského Prazdroje, který zatím nemá podobná čísla k dispozici. Přesné počty zatím nemají momentálně ani v Budějovickém Budvaru či koncernu Lobkowicz, který produkuje značky jako Rychtář, Černá Hora či Protivín.

Průzkum založený na přesných datech

Ministr financí však považuje čísla od finanční správy, která hovoří pouze o stovce zavřených hospod, za průkazná. Za zavírání hospod podle něj nemůže EET, ale pivovary. „Místo toho, aby pivovary nějakou lepší cenovou politikou podpořily EET, tak některé mají miliardové zisky a v podstatě se k tomu staví způsobem, že některé kasírují dopředu, takže ten trh je velice nestandardní,“ reagoval na rozpor ve statistikách svého úřadu a pivovarů pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Babiš.

Babiš ve svém týden starém vyjádření podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové skutečně vycházel z čísel od finanční správy. „Finanční správa vybrala subjekty, které provozují pouze restaurační zařízení. Vyselektovali z toho ještě ty, které mají přerušení (třeba sezonní, pozn. red.),“ vysvětlila Schillerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odhalil měsíc fungování EET, jak rozsáhlá je v Česku šedá ekonomika, když se tržby meziročně podle ministra financí Andreje Babiše zdvojnásobily? Hosty Petra Dudka byli poslanec Ivan Pilný a zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET Boleslav Buzek.

„Měli bychom ukončit diskusi nad tím, jestli jsou čísla přesná. Je to naprosto přesná evidence obou úřadů. Ta panika, jak se bude zavírat kvůli EET, se nekoná. Ta čísla jsou extrémně malá,“ apeloval ve čtvrtek poslanec za ANO a předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus.

Problém ve vlastních statistikách nevidí ani finanční správa. Analýza databází je podle úřadu průkazná, zopakovala mluvčí Petra Petlachová.

Za uzavřením hospod nemůže jen EET

Je důležité zmínit, že ne všechny z více než 400 zavřených hospod neskončily pouze kvůli zavedení elektronické evidence tržeb. „Většinou se jednalo o kombinaci důvodů, proč hostinský ukončil činnost. Nebylo to tedy pouze z důvodů zavedení EET, ale rozhodoval například i věk či nemoc,“ zdůraznil Mikulášek z pivovaru Bernard.

„Jako důvod uvádějí odběratelé EET i třeba i zákaz provozu hracích automatů v restauracích, plánovaný zákaz kouření, kontrolní hlášení, limitování otvírací doby a řadu dalších,“ doplnila ho zástupkyně Svijan Winklerová. Jana Pikardová z Heinekenu se domnívá, že to nejhorší restaurace ještě čeká: „Je zapotřebí brát v úvahu, že pro provozovny bude kritický první kvartál.“

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme