Obchodní válka nezná vítěze, řekl čínský prezident. Zahájil ekonomické fórum v Davosu

Rostoucí nespokojenost voličů, populismus či problémy globalizace budou hlavní témata letošního setkání ve švýcarském Davosu, které začíná právě dnes. Světové ekonomické fórum navštívil vůbec poprvé čínský prezident. Ten nabádal k odmítání protekcionismu. Jiné významné politické špičky ale chybí, nepřijede německá kancléřka, ruský prezident a na seznamu hostů není ani Donald Trump.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínský prezident Si Ťin-pching, světové obchodní fórum davos

čínský prezident Si Ťin-pching, světové obchodní fórum davos | Zdroj: Reuters

Světové ekonomické fórum 2017 se koná v atmosféře o něco veselejší než to loňské. Tehdy řekl jeden z největších bankéřů, že hůř z hlediska finančníků být nemohlo. Ani tentokrát ale není místo bouře klid.

„Samozřejmě že se tentokrát scházíme v době velkého zmatku. Všude se vznáší mnoho otazníků. Musíme se tu dostat k nejhlubším příčinám tohoto strachu. Očekávám konkrétní řešení a konstruktivní atmosféru,“ řekl zakladatel fóra Klaus Schwab.

Osm nejbohatších má jmění jako polovina lidstva. Nahrává to populistům, tvrdí britská organizace

Číst článek

Přiznal, že spousta obyvatel je nespokojených, a elity, které do Davosu teď míří, vyzval, aby se podívaly samy na sebe, zdali za to nemohou. Mottem letošního fóra je přitom citlivé a odpovědné vůdcovství. Právě takové podle Schwaba praktikuje asi nejvýznamnější host, který přijíždí – čínský prezident Si Ťin-pching.

Čínský prezident během fóra varoval země před návratem do ochranářské politiky protekcionismu a vyzval k rozvoji volného obchodu. Globalizaci podle něj nemá smysl vinit ze světových problémů. V obchodní válce podle něj není vítězů. Dbal také na to, aby země nesledovaly vlastní zájmy na úkor ostatních.

Řešil se i nepřítomný Trump

Čínský státník už den předem při setkání se švýcarskou prezidentkou naznačil, co bude za Čínu v Davosu hájit – volný světový obchod. Postavil se tak ochranářství, kterým sliboval postavit na nohy Spojené státy Donald Trump. Právě o budoucí politice prezidenta dosud nejsilnější světové ekonomiky se bude na fóru hodně mluvit.

Podle Klause Schwba se ale zatím podle kampaně a dosavadních Trumpových kroků příliš určit nedá. „Myslím, že je předčasné mluvit o nějakých signálech. Musíme si počkat na projev o stavu Unie, který naznačí stanoviska nové americké administrativy.“

Inaugurace Donalda Trumpa bude v pátek, tedy přesně v den, kdy letošní Světové ekonomické fórum skončí.

Kromě hlav států, mimo jiné Afghánistánu či Jižní Afriky, budou v Davosu i takové osobnosti jako Matt Damon nebo Shakira. Kolumbijská zpěvačka vyzvala při převzetí ceny za humanitární práci k ochraně znevýhodněných dětí, i ty jsou podle součástí budoucí ekonomiky.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme