Od neděle platí nové letové řády. Přímým spojem se dostanete do islandského Reykjavíku i na Sicílii

V nové letní sezóně bude mít letiště v pražské Ruzyni přímé spojení se 154 letišti světa. Cestující se nově dostanou do devíti destinací – navíc bez přestupů

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Air France na letišti

Letadlo Air France na letišti | Zdroj: Reuters

Turisty potěší přímé spojení na Island. Z Prahy budou na ostrov létat maďarský WizzAir a České aerolinie.

„Do Reykjavíku začneme létat od 1. června dvakrát týdně. Také otevíráme novou linku do Lisabonu a kromě toho obnovujeme sezónní spoj do Porta, takže budeme s Prahou spojovat dvě největší města v Portugalsku. Tři nové linky pak povedou do italské Verony, švédského Malmö nebo dánského Aarhusu. Tyto linky jsou spíše pro zahraniční turisty přilétající do Prahy,“ vypočítává Daniel Šabík z ČSA.

Po zimní přestávce budou létat například také do baskického Bilbaa, na Maltu a do Skopje. Také do Bejrútu a Rijádu. Společnost SmartWings bude nově létat na Menorku a do Almérie. Nové lety přidávají v letní sezoně i další aerolinky.

„Nabídka spojení do norských měst se rozšíří o přímé pravidelné spojení do Stavangeru. Další novou evropskou destinací je například sicilské Trapani,“ říká Marika Janoušková z letiště Praha, kde se v letní sezoně objeví i dva noví dopravci. „Georgian Airlines do Tbilisi a letecká společnost výhodu Flybe, která začne létat do Londýna a díky této lince získá Praha spojení již s pátým londýnským letištěm,“ dodává.

Pokud na jedné trase operuje více dopravců, přináší to cestujícím další výhody. „Díky velké konkurenci leteckých dopravců jde cena letenek dolů,“ potvrzuje Jan Štilec z agentury FlyUnited. Pražské letiště odbavilo rekordních víc než 13 milionů cestujících.

„Očekáváme, že v letošním roce překonáme 8% meziroční růst cestujících, Výrazně tomu pomůže navyšování počtu spojení do oblíbených destinací jako je Barcelona nebo Burgas, ale také nasazování větších letadel a vyšší obsazenost letů,“ dodává mluvčí Letiště Praha.

Cestující přibývají i na ostatních evropských letištích. Podle údajů letištní asociace ACI Europe počet loni poprvé překonal dvoumiliardovou hranici „Ten růst je dán primárně růstem ekonomiky, takže pokud se daří, daří se i letecké dopravě. Nevidím nic, v čem by růstový trend měl přestávat,“ dodává analytik Ondřej Moravanský, který leteckou dopravu dlouhodobě sleduje.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme