OKD hledá strategického partnera. Zájem už projevilo deset investorů

Vedení těžební společnosti OKD hledá strategického partnera. Ten má ve firmě, která je od května v úpadku, zajistit provoz dolů a také jejich útlum poté, co v jednotlivých šachtách postupně skončí těžba. Firma oslovila více než dvě stě investorů z celého světa. Insolvenční správce Lee Louda uvedl, že o OKD už projevilo zájem okolo deseti potenciálních investorů z České republiky i zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Zda bylo hledání nového investora pro OKD úspěšné, by mělo být zřejmé v prvním čtvrtletí příštího roku. Od nalezení strategického partnera se bude odvíjet reorganizační plán, na němž nyní vedení firmy pracuje.

Reorganizaci OKD povolili věřitelé společnosti v srpnu. Věřitelé budou spolu se soudem schvalovat i reorganizační plán, na jehož předložení soud firmě prodloužil lhůtu do dubna.

Nalezení strategického partnera je podle OKD jednou z klíčových fází reorganizačního procesu a nelze bez něj plán připravit. Strategický partner totiž ovlivní způsob jeho provedení, výši uspokojení věřitelů firmy i další těžbu.

Věřitelům OKD a Vítkovic pomůže nové poradenské centrum

Číst článek

Už teď je ale jisté, že z OKD budou v příštím roce odcházet zaměstnanci. Půjde minimálně o asi 550 pracovníků z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Důl je údajně ztrátový, táhne dolů ekonomiku celého podniku a vedení v březnu rozhodlo o jeho uzavření.

Důl Paskov se uzavře

Z Dolu Paskov už odešlo 132 lidí, kteří využili nabídku takzvaného dobrovolného racia na rozvázání pracovního poměru s odstupným ve výši čtyřnásobku měsíčního platu.

Na počátku prosince tak měl důl necelých patnáct set kmenových zaměstnanců. Celkem pracuje v OKD i s dodavatelskými firmami asi 11 000 lidí.

OKD chce zaměstnance z Paskova převést na doly v karvinské části revíru. Především na nejperspektivnější Důl ČSM. K přestupu firma horníky motivuje příspěvkem až 80 000 korun. Nabídky už využilo více než 230 zaměstnanců.

V Dole Paskov, který má šachty Staříč a Chlebovice, bude nadále pracovat okolo tří set lidí. Mají mít na starosti jeho technickou likvidaci. Zbylých asi 550 zaměstnanců dostane ke konci března výpovědi se sedmiměsíčním odstupným.

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

V roce 2023 skončí těžba

Uzavřením Dolu Paskov skončí těžba černého uhlí v ostravské části někdejšího Ostravsko-karvinského revíru. Podle výhledu restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, by měla těžba v OKD měla úplně skončit v roce 2023.

Je tak pravděpodobné, že už v příštím roce začne pozvolný útlum i v některém z dolů na Karvinsku. Na řadě by měl být Důl Darkov a po něm Důl Lazy.

OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Pohledávky vůči firmě přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 22 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

OKD žaluje Bakalu

V listopadu podala společnost OKD u Krajského soudu v Ostravě společnou žalobu na firmu New World Resources (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakalu. Žádá po nich více než 25 miliard korun kvůli nepřiměřenému rozdělování zisku.

Havíři z Dolu Paskov mohou dostat až 80 000 korun. Musí ale přejít do jiného dolu OKD na Karvinsku

Číst článek

NWR je vlastníkem OKD. Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy, které se spojily do neformálního uskupení Ad Hoc Group (AHG). Předtím byla většinovým akcionářem firmy skupina CERCL, která z poloviny patří Bakalovi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme