OKD zvažuje, že bude po Bakalovi a NWR požadovat dalších 40 miliard korun. Zatím chtějí 24,5 miliardy

Krachující ostravské doly OKD zváží, jestli po svém akcionáři, firmě NWR a Zdeňku Bakalovi, nebudou požadovat dalších 40 miliard korun. Vyplývá to ze žaloby, kterou má Český rozhlas k dispozici. Zatím požaduje po majitelích 24,5 miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD žaluje i Zdeňka Bakalu.

OKD žaluje i Zdeňka Bakalu. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Vedení OKD podalo žalobu na Krajský soud v Ostravě na majitele Zdeňka Bakalu a jeho firmu NWR minulý týden. V ní požadují zatím 24,5 miliardy, což je podle žalobců údajně jen část neoprávněně vyplacených dividend.

Informaci potvrdil i mluvčí OKD Ivo Čelechovský. „My jsme o této skutečnosti samozřejmě informovali i věřitelský výbor, ale bližší podrobnosti jsme se rozhodli prozatím nesdělovat. Samozřejmě připravujeme určitý brífink pro novináře, kde se k této problematice budeme blíže vyjadřovat v nejbližších dnech,“ řekl.

Společnost OKD podala žalobu na Bakalu a NWR. Chce 24,5 miliardy

Číst článek

Dividendy v letech 2006 až 2012 dosáhly celkové výše 65,3 miliardy korun. Firma si přitom ani tolik nevydělala a majitelé si ještě rozdělili rezervy z minulosti.

Sumu 24,5 miliardy v žalobě vypočítalo vedení OKD jako rozdíl mezi celkovou výší vyplacených dividend do roku 2012 a skutečným ziskem dolů včetně rezerv z předchozích let. Podle žaloby tak šlo o nezákonné obohacení majitelů, které vedlo k pozdějšímu úpadku společnosti. Mělo to být také v rozporu s dobrými mravy.

Mluvčí Bakaly a bývalých vlastníků Vladimír Bystrov nechtěl žalobu komentovat. „Žaloby zatím stále nemáme k dispozici, takže se k nim nemůžeme dost dobře vyjádřit. Jediné informace, které do nynějška máme, jsou ty z médií,“ vysvětlil.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme