Česká národní banka ukončila devizové intervence, koruna posílila

SLEDOVALI JSME ONLINE. Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Guvernér Jiří Rusnok posléze oznámil, že ČNB nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Banka bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok vysvětluje konec devizových intervencí ČNB

Jiří Rusnok vysvětluje konec devizových intervencí ČNB | Zdroj: ČTK

V prvních minutách po ukončení intervencí byl kurz výrazně rozkolísaný a krátkodobě se dostal téměř na 27,13 Kč/EUR. Poté ale koruna víceméně posilovala a maximem bylo podle údajů Patria Online 26,56 Kč/EUR v 17:37. Rozkolísání kurzu koruny analytici očekávali, dlouhodobě by měla podle nich koruna posílit.

Guvernér centrální banky Jiří Rusnok předpokládá, že kurz může kolísat oběma směry. Podle něj je třeba vyčkat, až se ustálí. „Trošku jako když se pacient probouzí z narkózy, tak mu také nějakou dobu není úplně nejlépe a ještě to neznamená, že se operace nepovedla,“ míní Rusnok.

Podle většiny ekonomů bude koruna v příštích měsících pomalu posilovat. Už ve čtvrtek na změnu kurzu zareagovaly některé směnárny, které začaly prodávat eura o pár desítek haléřů levněji. Zájezdy cestovních kanceláří na letní sezonu ale nejspíš nezlevní, říká mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma. „Letní zájezdy, většina těch služeb včetně letu, jsou v tuto chvíli z velké části předplaceny,“ říká.

Posílení koruny negativně pocítí vývozci. Hlavně velké firmy s tím ale počítaly a proti výkyvům kurzu se pojistily.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Vývozcům devizové intervence podle Asociace exportérů přinesly od listopadu 2013 přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt České republiky se zvýšil o 147 miliard korun.

Kurz koruny může podle odhadů analytiků bezprostředně po ukončení intervencí při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro. Vyloučit ale podle nich nejde ani krátkodobé oslabení až k 29 korun za euro.

Dlouhodoběji by ovšem měla česká měna posilovat. Na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 korunami za euro. Vše ovšem bude podle ekonomů záležet na postoji investorů. Zahraniční spekulanti totiž počítají s tím, že koruna posílí a oni za korunu dostanou více eur. Otázkou ovšem podle ekonomů je, zda najdou někoho, kdo jim eura prodá.

Zásah České národní banky v listopadu 2013 vyvolal vlnu kritiky, a to jak od části ekonomů, tak od politiků. Prezident Miloš Zeman například v listopadu 2013 řekl, že intervence nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Jeho předchůdce v úřadu Václav Klaus označil zahájení intervencí za chybný a riskantní krok.

Ukončí ČNB ve čtvrtek intervence? Kurz pak bude jako na houpačce, myslí si ekonom

Číst článek

Oslabení kurzu koruny v režii České národní banky kritizovaly i odbory, které poukazovaly na zvýšení cen dováženého zboží. Naopak současný premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se centrální banky zastal.

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme