Plýtvači si připlatí tisíce: vodoměry budou mít dvě sazby, plánují experti

Česku dochází podzemní voda a stát má plán, jak zamezit jejímu plýtvání. Podle expertů je nevyhnutelné, aby se rodinám s abnormálně vysokou spotřebou pitné vody takové plýtvání prodražilo. Řešením by mohly být vodoměry s dvojí sazbou. Například pravidelné vyměňování vody v bazénu během léta tak nebude stát stovky korun jako nyní, ale tisíce. Vodohospodáři hledají město, na němž by si systém vyzkoušeli, píše server iDnes.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalit plýtvání umožní moderní vodoměry s dálkovým odečtem, píše server iDnes.cz. Vodohospodáři se inspirovali v Izraeli. Ve chvíli, kdy domácnost překročí stanovený limit (například trojnásobek běžné spotřeby), vodoměry začnou automaticky další litry počítat za vyšší cenu. Na podobném principu fungují elektroměry, které samy přepínají na levnější noční proud.

„Limit musí být nastaven velkoryse, aby bezpečně pokryl standardní spotřebu všech členů domácnosti. Plánované opatření je mířené třeba na ty, kteří si nesmyslně vyměňují dvacet kubíků vody v bazénu. Vůbec by se to nemělo dotknout běžného uživatele, ale jen těch, kteří mají luxusní nadspotřebu,“ řekl serveru ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Mark Rieder.

Nový způsob odečtu je vhodné vyzkoušet v místech, kde jsou během suchých období problémy s dodávkami vody. „Oslovíme malé vodárenské společnosti, které zásobují oblast řekněme velikosti okresního města, za jakých podmínek by pro ně toto opatření mělo ekonomický smysl,“ popsal Rieder. Nabízejí se tak například obce středního Posázaví či jižní Moravy a z těch větších třeba Rakovník.

V budoucnu chtějí vodohospodáři nový systém vyzkoušet i ve větších městech. Nabízí se Hradec Králové, který mívá během sucha s vodou problémy.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme