Podle Sobotky hrozí, že České dráhy nebudou moct usilovat o veřejné zakázky. Chce, aby to Ťok vyřešil

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslal dopis ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO) s dotazem, zda zákon o veřejných zakázkách nebrání Českým drahám v přístupu k veřejným zakázkám. Pokud ano, požaduje premiér po členovi svého kabinetu návrh řešení. Dopis zveřejnil mluvčí vlády Martin Ayer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží, vlak, průvodčí (ilustrační foto)

Hlavní nádraží, vlak, průvodčí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zákon o zadávání veřejných zakázek, který platí od začátku října, umožňuje zadavateli vyloučit z výběrového řízení uchazeče, který nemá výlučně zaknihované akcie. Vybraný dodavatel bez zaknihovaných akcií by měl být podle zákona z tendru vyloučen. A to je právě problém pro České dráhy, protože podle mluvčího ČSSD pro oblast dopravy Jana Birkeho mají České dráhy ze zákona o Českých drahách akcie v listinné podobě a tento zákon brání v jejich zaknihování.

„Z výše uvedených důvodů může reálně hrozit, že aplikací nové povinnosti v nabídkových řízeních budou České dráhy, a.s. vyloučeny ze všech těchto řízení a postupně může dojít k vytěsnění z poskytování veřejných služeb,“ napsal Sobotka Ťokovi.

Evropská komise vyšetřuje České dráhy. Zajímá se o nízké ceny a vytlačování konkurence

Číst článek

Sobotka chce vědět, zda je toto riziko reálné, a pokud ano, proč ministerstvo včas nezačalo řešit tento problém a jakým způsobem chce nastalou situaci řešit. České dráhy totiž zajišťují většinu veřejné dopravy objednané státem a kraji.

Řešením je novelizace jednoho ze zákonů

Sobotka v dopise uvedl, že o této problematice ve středu jednal sněmovní hospodářský výbor. A podle jeho člena Birkeho hrozí, že se České dráhy dostanou do vážných problémů a zkolabuje tak veřejná železniční doprava.

„Dnes máme 16. listopadu, tedy více jak měsíc a půl po nabytí účinnosti nového zákona o veřejných zakázkách, a ministerstvo dopravy teprve začíná řešit, jak z patové a vpravdě kritické situace ven,“ napsal poslanec v tiskové zprávě.

Podle Birkeho je řešením novelizovat jeden ze zmiňovaných zákonů, tedy buď zákon o zadávání veřejných zakázek, nebo zákon o Českých drahách. Vzhledem k nedostatku času musí být ale novela předložena poslanecké sněmovně ve zrychleném režimu, aby zákon mohl být schválen v prvním čtení.

Reakce ministra dopravy Dana Ťoka:

"Z ustanovení zákona o veřejných zakázkách vyplývá, že pokud má zadavatel pochybnosti o transparentním vlastníkovi společnosti soutěžící ve veřejné zakázce, tak ji může vyloučit v případě, že nemá zaknihované akcie. Všem občanům ČR je známo, že ČD a.s. jsou vlastněny státem, a jestli si pan Birke a pan premiér této skutečnosti doposud nevšimli, tak to mohou jednoduše zjistit pohledem do obchodního rejstříku. Proto není žádný důvod ČD vylučovat a spekulovat o jejich vyloučení.

Touto záležitostí se v létě tohoto roku zabývalo představenstvo ČD a odložilo celou kauzu s tím, že s tímto ustanovením zákona o veřejných zakázkách nemají ČD žádný problém. Pokud to dnes někdo opět otevírá a představenstvo ČD mělo v létě nesprávnou právní analýzu, tak budu požadovat, aby za tuto chybu rezignoval člen představenstva odpovědný za legislativu pan Ludvík Urban, který je nominantem ČSSD.

Pokud by někdo chtěl zákon vykládat tak absurdně, že je nejasné vlastnictví u ČD, měli by pan Birke a pan premiér bít na poplach také u dalších státních firem, kde je stát jediný akcionář. Například v rezortu MPO vedeném ČSSD má akcie na jméno ČEPS a.s. nebo OTE as."

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme