Podniky po zavedení EET vykázaly dvojnásobné tržby. Stát vybírá víc na daních, oznámil Babiš

Restaurace a hotely po zavedení elektronické evidence tržeb za prosinec vykázaly meziroční nárůst o 100 %. Při hodnocení dosavadního fungování EET to oznámil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zároveň odmítl, že by povinnost mít elektronickou pokladnu nějak poškozovala podnikatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš z ANO

Ministr financí Andrej Babiš z ANO | Foto: Filip Jandourek

Tržby restaurací a hotelů se za prosinec vyšplhaly na 20 miliard korun, o rok dříve 10 miliard.

„Finanční správa detekuje ze zaslaných údajů, které dosud má, stoprocentní nárůst tržeb ve vztahu k podaným daňovým přiznáním za předchozí zdaňovací období,“ uvedla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová pro Český rozhlas Plus.

Do systému elektronické evidence tržeb se zapojilo přes 43 tisíc podnikatelů. Dvojnásobně více podnikatelů se také přihlásilo k platbě DPH. V systému ministerstvo financí eviduje 119 milionů účtenek.

Podle Schillerové úředníci zatím odhalili při kontrolách 162 pochybení. „Nevystavení účtenky, neodesílání údajů o tržbě do systému EET a pak samozřejmě ty formálnější, jako je neúmístění informačního oznámení. Zatím nebylo ve správním řízení žádné pravomocné rozhodnutí, ale byla zahájena a probíhají,“ doplnila Schillerová.

Babiš: Funguje to, odmítám negativní dopad

Ministr financí Andrej Babiš pak také odmítl tvrzení Sdružení místních samospráv, že po zavedení EET skončilo 700 hospod a restaurací. „Zavřelo 104 hospod, ale vzniklo 370 nových hospod. Já sám jsem byl v Mostě, kde mi jeden provozovatel hospody říkal, že je tam sedm nových hospod. A je to normální trend. V minulosti vznikalo a zanikalo tisíce hospod a pokud se někdo vymlouvá na EET, tak to není pravda,“ řekl Andrej Babiš.

Schillerová také vyzvala, že pokud chce někdo kvůli EET skončit, má napsat přímo ministru financí, který ho navštíví.

Podle průzkumu Sdružení místních samospráv bylo ke konci prosince 2016 v ohrožení 968 hospod a restaurací. Za první prosincový týden bylo ukončeno 1528 živností, dvakrát více než obvykle. Jak uvedla v prosinci ČTK, tak 700 z nich v důsledku EET.

„Chci upřesnit, že naše sdružení udělalo průzkum, kdy obeslalo obce v rámci České republiky a kdy se starostové vyjadřovali k tomu, jestli hrozí zaniknutí. V současné době to číslo je 968,“ řekl pro Český rozhlas Plus zástupce Sdružení místních samospráv Tomáš Dubský s tím, že hlavním cílem bylo nebezpečí omezení společenského života na malých obcích.

EET začne platit pro maloobchodní a velkoobchodní firmy

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Po hotelech a restauracích se budou muset v další vlně od letošního března do EET zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy, což se dotkne odhadem asi 250 tisíc subjektů.

Po velkoobchodech a maloobchodech přijde řada i na další obory podnikání. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů.

Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

David Černý, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme