Porušili jste naše práva, tvrdí odbory Opelu. K prodeji automobilky má výhrady i německá vláda

Jednání o převzetí automobilky Opel francouzským koncernem PSA považuje německá vláda za nepřijatelná. Podle ministryně hospodářství Brigitte Zypriesové měl americký majitel General Motors o jednáních s Francouzi informovat odbory. Ty tvrdí, že společnost porušila jejich práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Opel (logo)

Automobilka Opel (logo) | Zdroj: Reuters

„Je nepřijatelné, že do jednání nebyly zapojeny odborové organizace," řekla Brigitte Zypriesová německé televizi ARD.

Samotné odbory v tom vidí porušení svých práv, garantovaných jak v Německu, tak Evropské unii. Zaměstnanci Opelu v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu mají obavy z budoucnosti.

„Doufám, že zachování pracovních míst bude mít největší prioritu," dodala ministryně. Americký koncern General Motors se už několik let marně snaží udělat z Opelu ziskovou automobilku. Ta je ovšem od roku 1999 stále v červených číslech.

Francouzská automobilka PSA Group oznámila v úterý, že uvažuje o převzetí Opelu od americké firmy General Motors. Výrobce vozů Peugeot a Citroën by se tak stal druhým největším výrobcem aut v Evropě. Jednání se podle PSA nacházejí v pokročilé fázi a dohoda by mohla být oznámena už v příštích dnech.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme