Proti palmovému oleji bojují i firmy nebo státy. Francie zavádí vyšší daň

Desítky milionů tun palmového oleje spotřebují za jeden rok lidé po celém světě. Přibývá ale těch, kteří výrobky s palmovým olejem nekupují. Uvědomují si ekologické dopady při výrobě tuku i zdravotní rizika. Na apel zákazníků reagují také firmy, které tuk z nabídky vyřazují. Do boje proti palmovému oleji se pouští i některé státy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plantáž na palmový olej v Indonésii

Plantáž na palmový olej v Indonésii | Foto: CC BY 2.0

Stačila jedna fotografie zničených pralesů v Indonésii, která loni oběhla svět. Krátce na to začali lidé podepisovat petice na bojkot výrobků s palmovým olejem. Právě Indonésie patří k největším producentům tuku na světě.

Palmový olej se ve výrobě používá už roky. Ještě donedávna ho ale firmy na etiketě výrobku schovávaly do kolonky rostlinné oleje. Díky nařízení Evropské unie ho od roku 2014 musí podniky označovat zvlášť. Že zákazníci přítomnost palmového oleje na obalech sledují, potvrzují i někteří obchodníci.

Podle letošního průzkumu pro Český rozhlas jsou při nákupech zboží vnímavější i Češi. „Palmový olej, respektive jeho přítomnost v produktech, zohledňuje třetina lidí alespoň někdy. Číslo určitě narostlo po problémech v Indonésii a po kampani, která se týkala palmového oleje. To, že jeho těžba vede k obrovským požárům a prohlubuje proměny klimatu a globálního oteplování, “ řekl už dříve Daniel Prokop ze společnosti Median.

Novinkou je například filtr, který na svých stránkách zavedl jeden internetový prodejce potravin. Díky němu si lidé můžou vyhledat zboží, které tuk neobsahuje. Podle mluvčí online obchodu Michaly Gregorové filtrování využívají už tisíce nakupujících. „Filtr u nás využívá zhruba 20 procent zákazníků. Nejvíc jej využívají v kategorii dětské výživy, potom následují sušenky a čokoládové tyčinky, pak čokoláda a pečivo.“

Státy musí zakročit, říká europoslankyně

Palmový olej přidávají výrobci téměř do všeho – od potravin přes drogérii až po biopaliva. Jeho spotřeba navíc každým rokem stoupá. I proto se některé státy snaží jeho používání omezit. Třeba Francie zavádí vyšší daň na dovoz palmového oleje.

Průzkum pro ČRo: Až třetina Čechů nenakupuje potraviny s palmovým olejem

Číst článek

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné z KSČM by podobnou cestou měla jít i Česká republika. „To se bude týkat necertifikovaného palmového oleje, kterého máme dneska na trhu v EU zhruba 80 procent. Jak budou přibývat iniciativy jednotlivých členských států, tak možná i naše ministerstvo zemědělství pochopí, že je to jedna z věcí, které by se mělo věnovat. Přestože jsme středoevropský stát, tak co se týče třeba biopaliv je produkce oleje opravdu velká.“

Náhrada je drahá

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU ČSL už ale v minulosti řekl, že žádná podobná opatření nechystá. Některé firmy přesto přecházejí k jiným rostlinným olejům. Jejich počet je ale zanedbatelný. Některé podniky totiž tvrdí, že palmový olej ve výrobě nahradit nelze. Jiné firmy se zase odvolávají na to, že by jejich zboží zdražilo.

„Pokud by došlo k masivnějšímu nahrazování palmového oleje jiným olejem, tak by výsledné výrobky byly dražší – to je zcela evidentní. Podle statistik je palmový olej nejlevnější na světě. Jen mezi ním a druhým nejlevnějším sójovým olejem je rozdíl 15-20 procent v ceně,“ řekl agrární analytik Petr Havel.

Jen loni firmy do Česka dovezly kolem šestnácti tisíc tun palmového tuku. Lidé ho najdou třeba v čokoládách, ale taky sprchových gelech nebo v zubních pastách.

Palmový olej - největší producenti | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme