RegioJet si z cestujících chce udělat rukojmí, tvrdí slovenský ministr dopravy

Slovenské ministerstvo dopravy obvinilo soukromého dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency, že blokuje nasazení náhradních vlaků. Ty by měly nahradit spoje, které společnost podle dřívějšího oznámení přestane koncem ledna provozovat mezi Bratislavou a Košicemi. Úřad v prohlášení napsal, že RegioJet navzdory příslibu odmítá uvolnit objednané trasy. Podle RegioJetu jsou tvrzení ministerstva nepravdivé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků | Foto: Filip Jandourek

"Soukromý dopravce si z cestujících chce udělat rukojmí. Stát udělá všechno pro to, aby se nenechal takovým jednáním vydírat, a budeme hledat všechny zákonné možnosti, jak zajistit dostatek místa ve vlacích," uvedl slovenský ministr dopravy Arpád Érsek.

RegioJet podle ministerstva odmítl zrušit objednávku trasy, po které jezdí vlaky tohoto dopravce na hlavní slovenské železniční trati mezi dvěma největšími městy v zemi. Z vyjádření ministerstva vyplývá, že kvůli postupu RegioJetu nebude ani po jeho odchodu z tratě slovenský státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s to zavést své vlaky v časech, které nyní využívá soukromý dopravce. Ke kritice RegioJetu se přidala i ZSSK.

Slovenský trh kvůli vlakům zadarmo nefunguje standardně, tvrdí RegioJet. Končí na nejdůležitější trati

Číst článek

RegioJet tvrzení slovenského ministerstva odmítl a uvedl, že od začátku února budou zmiňované trasy k dispozici, aby je případně mohly využít vlaky ZSSK.

"Pokud o toto má ZSSK zájem, musí v období od 31. ledna do změny jízdního řádu (26. února-pozn. ČTK) jednat s RegioJetem o takzvaném převzetí trasy. Jsme připraveni do těchto jednání vstoupit, nicméně zatím nás nikdo ze ZSSK nekontaktoval," napsal v prohlášení mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Dodal, že ukončení provozu svých dálkových vlaků na trase Bratislava-Košice RegioJet již dříve oznámil správci slovenské železniční infrastruktury ŽSR, kterého také požádal o přidělení dalších tras pro své vlaky z ČR do Košic.

RegioJet mezi Bratislavou a Košicemi provozuje na vlastní komerční riziko tři páry dálkových vlaků denně. Odchod z tratě po více než dvou letech dříve zdůvodnil státními zásahy do železniční dopravy na Slovensku, a to zejména rozhodnutím o obnovení provozu vlaků vyšší kategorie InterCity státním dopravcem ZSSK, jejich provoz byl v minulosti ztrátový.

RegioJet podnikatele Radima Jančury neuspěl s návrhem, aby Slovensko kompenzovalo takzvané sociální slevy za přepravu vybraných skupin cestujících nejen ve státem dotovaných vlacích, ale i v komerčních spojích. Děti, studenti a senioři mohou ve státem dotovaných vlacích na Slovensku cestovat zdarma.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme