Regionální parlament v Belgii hrozí zablokovat největší obchodní dohodu Evropské unie

Poslanci valonského parlamentu v Belgii zamítli smlouvu mezi EU a Kanadou. Unie se nejspíš bude snažit hledat cestu, jak jejich nesouhlas obejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valonsky parlament.JPG

Valonsky parlament.JPG | Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Poslanci malého regionálního parlamentu v belgickém Valonsku v pátek hlasovali o dohodě s Kanadou, známou pod zkratkou CETA. Podpis největší obchodní smlouvy Evropské unie odmítli.

Jejich nesouhlas vážně komplikuje finální podpis smlouvy naplánovaný na konec října. Bez souhlasu regionálního parlamentu totiž nemůže belgická vláda návrh podpořit. Na úterý 18. října je domluvené setkání ministrů průmyslu členských zemí, kteří mají odsouhlasit podpis smlouvy a 27. října má do Bruselu přiletět kanadský premiér Justin Trudeau aby ji podepsal. Trudeau už vzkázal, že nepodepsání dohody, která se domlouvala sedm let, by bylo pro Kanadu obrovské zklamání a ukázalo by to, že unie není moc důvěryhodný partner.

Vláda schválila dohodu o volném obchodu s Kanadou. CETA má pomoci českému exportu

Číst článek

CETA má odstranit naprostou většinu celních bariér mezi oběma stranami, od čeho si politici slibují velký impulz pro vzájemný obchod. Uzavření smlouvy má pro unii také velký symbolický význam, prezentuje ji totiž jako vzor pro obdobnou dohodu se Spojenými státy, známou jako TTIP, kterou se snaží dohodnout už tři roky. Očekává se proto, že i přes zamítavé stanovisko valonského parlamentu se unie bude snažit najít cestu, jak smlouvu podepsat a uvést ji alespoň provizorně do života.

Dosud největší obchodní smlouvě EU dal ve čtvrtek zelenou německý ústavní soud. Návrh dohody schválila 12. října také česká vláda. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) smlouva poskytne nové obchodní příležitosti a usnadní vstup českých firem na kanadský trh.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme