Říkají mu Král bankrotu. Politik Trumpovy administrativy provozuje továrnu poblíž Plzně, zaměstnanci ho ale neznají

Nový ministr obchodu americké vlády Wilbur Ross, obecně přezdívaný Král bankrotu, má rozsáhlý majetek v Česku. Patří mu u nás společnost IAC, která vyrábí plastové součástky pro automobilový průmysl. Miliardář Wilbur Ross zbohatl na tom, že kupoval krachující podniky a pak je restrukturalizoval. Česká společnost IAC je trochu z jiného soudku. Tu založil záměrně před jedenácti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ministr obchodu USA Wilbur Ross

Nový ministr obchodu USA Wilbur Ross | Zdroj: Reuters

Politik Trumpovy administrativy vlastní v Česku tři továrny. Jednu v Hodoníně a dvě v Přešticích. Jedna z nich stojí hned při vjezdu do Přeštic z Plzně. Velká moderní hala s českými a anglickými nápisy. Před ní stojí malá zasklená budka, která vypadá jako autobusová zastávka a valí se z ní dým.

„O tom nic netušíme, to jméno jsme nikdy neslyšeli,“ říkají svorně dělníci, kteří si v půlhodinové pauze odskočili na cigaretu místo na oběd.

Spojené státy mají nového ministra obchodu. Miliardáře Wilbura Rosse schválili senátoři

Číst článek

„Nemáte adresu? Já bych mu napsala, že by nás pozval na závodní dovolenou,“ směje se rusovlasá žena a padesátník s elektronickou špičkou už přemýšlí, co by dělal v Oválné pracovně. „Je to stejně gól, já tu vydělávám na amerického ministra,“ dodává.

Z diskuse je zřejmé, že zaměstnanci jsou překvapeni a že je to pro ně zajímavé. Zároveň se ale shodují, že je to asi tak všechno.

„Já myslím, že to stojí aspoň na zápis do kroniky. Aby byl největším zaměstnavatelem na Plzni jihu Trumpův muž, to je bizarní,“ říká přeštický kronikář Michal Tejček.

Tři továrny amerického ministra průmyslu v Česku zaměstnávají dohromady dva tisíce lidí a mají roční obrat šest miliard korun.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme