Rok od návštěvy Si Ťin-pchinga: čínské investice v Česku rostou, obchodní bilance ale stagnuje

Je to téměř rok, co za velkého zájmu podniků i politiků přiletěl na návštěvu České republiky čínský prezident Si Ťin-pching. Následovat měl „rok velkých čínských investic“ do tuzemského hospodářství. Na obchodní bilanci se to zatím neprojevilo - čínské firmy dovážejí do Česka stále téměř devětkrát více než čeští výrobci do Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters

Pokud jde o vzájemný obchod, Česká republika jednoznačně do Číny vyváží mnohem méně, než ze Země středu dováží. Podle údajů statistického úřadu v roce 2016 vyvezly české podniky do Číny zboží za téměř 36 miliard korun, ale z Číny k nám dorazilo zboží za více než 321 miliard korun. Tedy o řád více. Přitom v celkovém zahraničním obchodě České republiky převažuje vývoz.

Ani pokud jde o investice, nepatří Čína mezi největší partnery české ekonomiky. Naznačuje to například studie společnosti EY, která pravidelně měří počet a rozsah akvizic.

„Z celkového počtu transakcí uskutečněných v České republice v loňském roce v počtu 288 a odhadovaném objemu necelých 10 miliard dolarů uskutečnili čínští investoři celkem 11 transakcí. Jejich celkový objem odhadujeme na přibližně 700 milionů dolarů,“ říká vedoucí oddělení fúzí a akvizic společnosti EY Štěpán Flieger.

Čína už patří do top 5 zahraničních investorů v Česku

Florentinum, administrativní budova v ulici Na Florenci | Foto: www.florentinum.cz

Čínské společnosti koupily například kancelářské budovy Florentinum v Praze, podle zdrojů studie EY za 301 milion dolarů. Potom železničního nákladního přepravce TSS Cargo za 26 milionů dolarů nebo podíl v Travel Service za 34 milionů dolarů.

Podle generálního ředitele státní agentury CzechInvest Karla Kučery se Čína loni dostala mezi pět největších zahraničních investorů v České republice.

„Třetí rok po sobě roste dvojnásobným tempem. Minulý rok investice dělaly zhruba něco přes tři miliardy korun, rok předtím něco málo okolo 1,5 miliardy, rok předtím něco okolo 600 milionů. Předtím ty částky byly výrazně nižší,“ konstatuje Kučera.

Japonci koupili Prazdroj

Mimochodem mnohem větším investorem z Asie je v České republice Japonsko. Drží si celkově druhou příčku za Německem, odkud přitekly třikrát vyšší investice než z Číny. Japonsko do českých podniků investuje už 23 let.

„Celé portfolio japonských společností vygenerovalo zhruba něco okolo 130 miliard korun ve zhruba 130 projektech. Je to zajímavé třeba porovnat, že v minulém roce udělala kapitálovou akvizici společnost Asahi, kde koupila několik pivovarů včetně Plzeňského Prazdroje, který se na té částce podílel zajímavou měrou za 200 miliard korun,“ připomíná generální ředitel státní agentury CzechInvest Karel Kučera.

Brána plzeňského pivovaru | Foto: Plzeňský Prazdroj

CzechInvest ovšem eviduje jen investice, které vedou k rozšíření závodů, vzniku nových továren nebo k vytvoření nových pracovních míst. Čínské společnosti přitom zatím kupovaly především už zavedené české firmy.

Jednání s čínskými partnery trvá déle

S partnery z Číny uzavřelo obchodní dohody nebo smlouvy o spolupráci několik českých podniků. Naplňování takových dohod ale docela dlouho trvá. Třeba ČEZ uzavřel loni dvě takové dohody.

„Jedna byla se společností CGN o spolupráci na společných projektech na třetích trzích. Druhá dohoda je s čínskou skupinou Pinggao. V obou případech probíhají nadále jednání s čínskými partnery, protože s čínskými partnery jsou dohody a jednání vždycky poněkud delší,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dohody s Číňany podepsaly například také Škoda Auto, skupina J&T, Česká exportní banka a Český Aeroholding.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme