Roky budování vztahů, pak teprve smlouvy. Čeští podnikatelé chtějí oživit skomírající obchod s Kazachstánem

Podnikání v Kazachstánu není lehké, ale je možné. Takovou zkušenost mají české firmy, které s touto středoasijskou zemí obchodují. Obchodní výměna mezi oběma zeměmi není nijak velká, a v poslední době se dokonce snižuje. S ministrem zahraničí Zaorálkem proto do Kazachstánu jede početná delegace podnikatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní centrum největšího kazazšského města Almaty

Moderní centrum největšího kazazšského města Almaty | Zdroj: Reuters

„Vzájemný obrat není velký, teď se snad zvýší,“ věří šéf kazašské investiční agentury Boris Gurzov. Kvůli snížení celosvětových cen surovin a horší ekonomické situaci v Kazachstánu totiž objem českého vývozu vloni klesl téměř na polovinu oproti roku 2014.

Přehrát

00:00 / 00:00

Specifika podnikání v Kazachstánu zjišťoval Jaromír Marek

České firmy věří, že by Kazachstán mohl nahradit propad obchodu s Ruskem. Nastartovat nové vztahy má cesta ministra Lubomíra Zaorálka z ČSSD, kterého v Kazachstánu provázejí tři desítky českých podnikatelů.

Šéf ministerstva zahraničí se kromě jednání se svým protějškem zúčastní také podnikatelských fór v hlavním městě Astaně a ve městě Almaty, kde se setká také se zástupci zde působících českých společností.

Stejně jako jinde v Asii mají ale i tady obchodní vztahy své zvláštnosti, a především je to běh na dlouho trať.

Nelehké, ale reálné podnikání

„Byznys v takových oblastech trvá dlouho. Klidně i tři roky budujete vztah, pak přesvědčujete o tom, že jste důvěryhodní, pak teprve podepisujete smlouvy,“ potvrzuje místopředseda Hospodářské komory Bořivoj Minář.

Jednou z firem, která se už roky v Kazachstánu pohybuje, je EGT Expres. „Podmínky se mění každý rok. Je třeba neustále sledovat vývoj, který v této oblasti je. Není to lehké, ale je to reálné,“ říká Petr Mikel, marketingový manažer logistické firmy.

Česká republika v Kazachstánu není úplně neznámá, populární jsou české lázně i česká auta, která prý obstojí ve zdejších klimatických podmínkách. České firmy do Kazachstánu vyváží telefonní přístroje, ventily či léky. Druhým proudí minerální oleje či vzácné plyny.

Jaromír Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme