Rusko a státy OPEC omezily těžbu ropy. Ceny se ale rychle zvyšovat nebudou, shodují se analytici

Ropný kartel OPEC začal snižovat těžbu ropy. Ke stejnému kroku přistoupilo také Rusko. Státy doufají, že tím zvýší cenu černého zlata na trhu. Ve Vídni se pak sešla komise, která kontroluje dodržování dohody členů kartelu a dalších těžařských zemí mimo něj. Na snížení produkce ropy se státy dohodly už v prosinci loňského roku a snaží se tak zmírnit přesah nabídky nad poptávkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Komise konstatovala, že produkce ropy států, které se k omezování zavázaly, začala klesat. Snížila se o 1,5 milionu barelů denně. Dohoda přitom předpokládá pokles o zhruba 1,8 milionu barelů každý den.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko a státy OPEC omezily těžbu ropy. Ceny se ale rychle zvyšovat nebudou, shodují se odborníci. Téma pro Jitku Hanžlovou

Do stanoveného cíle je tak podle saúdskoarabského ministra energetiky Chálida Fáliha potřeba snížit produkci o dalších 300 tisíc barelů denně. Toho by se podle něj mělo dosáhnout během února.

Těžbu nejde podle manažera společnosti Colosseum Štěpána Pírka omezit naráz, kvůli technickým důvodům to musí být postupné.

„Může se to zdát jednoduché, že se otočí kohoutkem. Jsou to ale jednak technické důvody, jednak smluvní důvody s těmi odběrateli. Není to tak jednoduché, že se z minuty na minutu sníží produkce, celý řetězec má nějaké zpoždění a implementace trvá vždy řadu měsíců,“ popisuje Pírko.

Ceny se rychle zvyšovat nebudou, shodují se odborníci

Ceny ropy od závěru loňského roku vzrostly zhruba o pětinu, v posledních dnech ale spíše stagnují. Drží se kolem 54 nebo 55 dolarů za barel.

„Spotřeba ropy je ovlivňována mnoha faktory, především je potřeba sledovat vývoj ekonomiky. Ve velké pohotovosti jsou američtí těžaři a úbytek, který OPEC a některé nečlenské země avizovaly, jsou připraveni nahradit,“ upozorňuje šéf stálé komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Cena kolem 55 dolarů za barel by tak podle něj mohla ještě delší dobu zůstat. Ropa nebude rychle zdražovat také podle analytika ČSOB Petra Báči.

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki

„Pokud budou producenti dodržovat dohodu, tak by to bylo opravdu významné množství, které by patrně překlopilo trh do významného deficitu. Docházelo by k postupnému odbourávání zásob nahromaděných v minulých dvou letech,“ vysvětluje Báča.

„Nicméně zásoby jsou opravdu rekordní, takže nějaký silný dopad na cenu bych se neobával. V současnosti trh věří tomu, že nějaká férová cena doby ve střednědobém horizontu se pohybuje kolem 60 dolarů za barel,“ dodává analytik ČSOB.

Ceny u čerpacích stanic tlumí také konkurenční boj

Taková cena už může být zajímavá pro těžaře, kteří se dohody neúčastní, tedy Libyi, Nigérii a Spojené státy. Tyto státy by pak mohly více investovat do otevírání nových ložisek. Štěpán Pírko si ale myslí, že třeba americká produkce ropy z břidlic moc trh neovlivní.

„Odhodlání OPEC a Ruska je po mnoha letech opravdu obrovské a je dodržováno. Záměr zemí, které jsou z hlediska produkce silnější než Spojené státy, vyhnat ceny o trochu výše podle mého názoru převáží, i kdyby Spojené státy produkci navyšovaly,“ domnívá se Pírko.

Podstatné je, že české motoristy by v dohledné době nemuselo na čerpacích stanicích čekat žádné velké překvapení. „Zvyšování ceny je zatím pouze v řádu desetihaléřů a je silně ovlivňováno slabší korunou, kdy je kurz dolaru vůči koruně nějakých 25 nebo 30 korun,“ říká Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Dopady dražší ropy na komoditních trzích na ceny u čerpacích stanic tlumí také konkurenční boj.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme