Slovensko chce dotovat nákup nových elektromobilů. Vyčlení na ně desítky milionů korun

Slovensko chce zlepšit životní prostředí. Nově proto podpoří nákup nových elektromobilů a hybridních vozidel. Tamní recyklační fond a Svaz automobilového průmyslu na ně vyčlenily v přepočtu 140 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabíjení elektromobilu

Nabíjení elektromobilu | Foto: Vladan Dokoupil

Slovensko plánuje podpořit nákup elektromobilů a hybridních vozidel. Tamní budoucí majitelé elektromobilů se tak mohou těšit na čistší a tišší jízdu.

„Je to úplně jiný pocit, než s autem se spalovacím motorem. Jednak šetříte životní prostředí a odezva na šlápnutí plynu je okamžitá,“ popisuje prožitek majitel elektromobilu Tomáš Gurský.

Kritici elektrických vozů naopak tvrdí, že na Slovensku je nedostatek vybudovaných nabíjecích stanic, ze kterých by auta mohla čerpat. Při dlouhých cestách je prý šance nabití mizivá a nákup elektrického vozu se tak nevyplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovensko plánuje nákup elektromobilů. Vyčlení na ně v přepočtu 140 milionů korun. Více řekne Linda Nagyová.

„Na Slovensku nabíjecí stanice existují. Je ale pravda, že v každém městě je nenajdete,“ komentuje Gurský. Podle něj si ale typický majitel elektromobilu svůj vůz nabíjí doma v garáži pomocí běžné elektronické sítě.

K nabití stačí zásuvka

K nabití auta prý postačí běžná 240 voltová zásuvka nebo trojfázová 400 voltová. „Samozřejmě, že během dlouhých cest se někde musím zastavit a nabít baterii. Zatím mě to ale nikdy v ničem neomezilo,“ dodává Gurský. V případě dlouhého cestování si prý postačí nabíječku vzít s sebou do kufru.

Dáme vám až 220 tisíc na 'zelené' auto, motivuje ministerstvo obce a kraje

Číst článek

Na rozvoj elektromobility mají jít peníze především ze slovenského recyklačního fondu. Ten mimo jiné podporuje i tamní obce v třídění odpadu. Na elektrické vozy má přispět i Sdružení automobilového průmyslu. Celková vyčleněná částka je v přepočtu 140 milionů korun. Slovenské ministerstvo hospodářství řeklo, že ze státního rozpočtu na elektromobily zatím žádné peníze nepůjdou.

Česko elektromobily podporuje

Česká republika se také rozhodla pro podporu elektromobilů. Ministerstvo životního prostředí připravilo dotace pro obce a kraje na nákup vozů s ekologicky šetrným pohonem. Chce tak přispět ke zlepšení ovzduší a snížení hluku ve městech.

České kraje a obce si mohou od čtvrtka do konce března požádat o část z připravených 100 milionů korun na nákup elektromobilů, plug-in hybridních vozů nebo aut na stlačený plyn CNG. Pokud by byl zájem o dotace příliš velký, je ministerstvo připraveno navýšit dotace až na 150 milionů korun.

Linda Nagyová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme