Sněmovna schválila komunistický návrh na 10procentní DPH u novin a časopisů. Má podpořit jejich prodej

Daň z přidané hodnoty u novin a časopisů se zřejmě sníží z nynějších 15 na 10 procent. Změnu navrhli poslanci opoziční KSČM a Sněmovna ji schválila ve zrychleném režimu. Vláda sice s tímto návrhem loni vyslovila nesouhlas, ve středu však pro něj vedle opozice hlasovala i řada koaličních poslanců. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. V účinnost má vstoupit na začátku příštího roku a podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM) má pomoct zvýšit prodej tisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhlasové noviny Českého rozhlasu České Budějovice

Rozhlasové noviny Českého rozhlasu České Budějovice | Foto: Miroslav Tichák

„Na trhu těchto tiskovin dlouhodobě dochází k výraznému propadu. Z toho lze v podstatě dedukovat, že se tento druh tiskovin méně čte a že i na trhu uvadá jakási pluralita nebo soutěž, která by v tomto oboru měla být přirozená,“ řekl Českému rozhlasu Dolejš.

Švýcaři obarvili vodu v curyšských fontánách do ruda, protestují proti vysoké DPH na tampóny

Číst článek

Proti schválení zákona hlasovali někteří poslanci ANO a ODS. Veto proti schvalování zákona už v prvním čtení nikdo nevznesl. Poslanci pouze posunuli účinnost o jeden rok, protože předkladatelé původně navrhovali už letošní leden.

Když vláda loni tento návrh posuzovala, uvedla ve svém negativním stanovisku mimo jiné to, že by měl negativní dopad na výběr daně asi půl miliardy korun a není v souladu s cíli vlády v oblasti daní. Vláda také polemizovala s tím, že by to vedlo ke zvýšení prodejů.

Návrh loni v září předložili poslanci KSČM Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková. Poukazují na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent, nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu prodeje novin a časopisů. DPH totiž v jejich případě vzrostla z pěti procent v roce 2007 až na současných 15 procent.

„Řeklo by se maličkost, ale pro řadu subjektů na trhu je to podstatná věc,“ řekl Dolejš. „Dopad do státního rozpočtu je opravdu marginální,“ poznamenal.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš | Foto: Noemi Fingerlandová

Unie vydavatelů návrh vítá

Schválení návrhu dnes přivítala Unie vydavatelů. Snížení sazby DPH je podle unie velkým přínosem pro ekonomickou situaci odvětví vydávání periodického tisku, protože umožní vydavatelům investovat ušetřené peníze do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení.

„Snížení sazby prospěje především malým a středním vydavatelům, kteří jsou více závislí na prodeji tisku a nemají jiné finanční zdroje pro další rozvoj,“ uvedla unie v tiskové zprávě.

Střet zájmů kvůli Haló novinám komunisté odmítají

KSČM vlastní podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny. Dolejš už loni, když návrh předkládal, odmítl, že by šlo o konflikt zájmů, protože tiskoviny vydává mnoho subjektů. Zákon je podle něj pro všechna tuzemská vydavatelství. Například holding Agrofert ministra financí Andreje Babiše je vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes nebo Lidové noviny.

Druhá snížená sazba DPH ve výši 10 procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a také na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme