Spotřebitelé se asi dočkají větších práv

Čeští spotřebitelé by od příštího roku měli mít stejná práva jako občané Evropské unie. Sněmovna totiž novelizovala občanský zákoník, kterým se prodlouží záruční lhůty zboží ze současných šesti měsíců na dva roky, jako je to běžné v zemích Unie. Zákazníci si budou moci u vadného výrobku v záruční lhůtě navíc vybrat, zda chtějí koupenou věc opravit nebo vyměnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozíky

nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Nynější úprava dává přednost bezplatné opravě věci před její výměnou. Dvouletá záruka se nebude vztahovat na zboží vyrobené před rokem 2003. Prodloužení záručních lhůt ze šesti měsíců na dva roky se týká veškerého zboží kromě potravin. Sezónní výrobky, na něž se záruka nevztahuje, pak budou muset být řádně označeny.

"Co je mimořádně důležité pro spotřebitele, je nyní možnost vybrat si, jestliže se na prodané věci vyskytne vada, i výměnu té prodané věci vadné za novou, bezvadnou, zatímco nyní byl spotřebitel jasně směřován k tomu, aby požadoval odstranění té vady", upozornil ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

Ministr řekl, že na plánované prodloužení záruční lhůty už zaznamenal pozitivní reakce ze strany výrobců. "Kvalitní výrobce, jehož záměrem je prodávat výrobky také na zahraničních trzích, vyrábí takové výrobky, které jistě těmto požadavkům dostojí".

Podle Václava Exnera z KSČM prodloužení záruční lhůty na dva roky odpovídá evropským směrnicím. "Musím říci, že si to za nás vybojovali spotřebitelé v Evropské unii a my v rámci toho, že přizpůsobujeme naši legislativu Evropské unii, tak přizpůsobujeme také tuto okolnost".

Příslušnou novelu občanského zákoníku musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Jana Zemanová, Vladimír Hrubý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme