Stát loni vybral o 18 miliard víc na DPH. Ministerstvo financí ale čekalo vyšší částku

Finanční úřady loni vybraly na dani z přidané hodnoty téměř 350 miliard korun, což je meziročně o 18 miliard korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 17 miliard korun více, celkem 164,7 miliardy korun. Vyplývá to dat Finanční správy. Meziročně vyšší daňové příjmy zaznamenala také u daní z příjmu fyzických osob nebo u odvodů z loterií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Na kraje připadlo za loňský rok 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob vybíraných srážkou. V případě DPH dostanou obce 20,83 procenta a kraje 8,92 procenta.

Podle ministerstva financí tak daňové příjmy obcí budou za loňský rok v meziročním srovnání o 14 miliard vyšší a u krajů o 8,4 miliardy vyšší. Obce by tak měly z daní dostat 155,9 miliardy korun a kraje 61 miliard korun.

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení loni stouply o 69 miliard na zhruba 888 miliard korun.

Nižší částka kvůli EET

Růst u firemních daní podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí odráží oživení ekonomické činnosti a efektivnější výběr daní. U DPH podle MF pomohlo kontrolní hlášení a růst spotřeby.

Zároveň ale stát na DPH vybral loni méně, než plánoval. Rozdíl mezi skutečností a plánem je podle Babiše způsoben odhadem příjmů z elektronické evidence tržeb. Ty již pro loňský rok ministerstvo financí odhadovalo na více než dvě miliardy korun. Evidence tržeb ovšem začala až 1. prosince.

Nejlepší výsledek od vzniku Česka. Rozpočet skončil loni s přebytkem 61,8 miliardy korun

Číst článek

Samotný státní rozpočet loni z DPH získal 245,7 miliardy korun, meziročně o devět miliard více. Na firemních daních do státní kasy putovalo 111,2 miliardy korun, meziročně o 11,6 miliardy více.

Od letoška pak obce dostanou více z DPH, když jejich podíl stoupne na 21,4 procenta. Současně už ale nebudou dostávat podíl 30 procent, který jim nyní připadá z daní fyzických osob samostatně výdělečně činných. Pro obce by to mělo podle dřívějších odhadů znamenat dodatečný celkový výnos asi dvě miliardy korun ročně na DPH, ale na daních z příjmu podnikatelů přijdou asi o miliardu ročně.

Výnosy z loterie

Loni stouply státu také výnosy z odvodů z loterií, a to na 2,4 miliardy korun z předloňských 1,9 miliardy korun. Loňská novela zákona o hazardu zvýšila sazbu pro technická zařízení, tedy hlavně automaty, z 20 na 28 procent. U ostatních druhů sázek, například kurzových, daň vzrostla z 20 na 23 procent.

Ze statistik ministerstva financí k výsledkům státního rozpočtu za loňský rok pak vyplývá, že na spotřebních daních loni stát vybral 158,2 miliardy korun, meziročně o 7,7 miliardy korun více.

Státní rozpočet loni skončil v přebytku 61,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od vzniku Česka. Schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 70 miliard korun. Podle analytiků přebytek odráží dobrý výkon ekonomiky a nízké investice.

Vládní politici přičítají přebytkové hospodaření ekonomickému růstu, úsporám ve státních výdajích a lepšímu čerpání peněz z EU. Podle opozice ale občané dopady rozpočtového přebytku nepocítí ani na daňových úlevách, ani na zlepšení služeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme