Stávka místo vánočních dárků? Odbory žádají navýšení platu zaměstnanců České pošty

Část zaměstnanců České pošty hrozí stávkou. Už příští týden by zhruba šest tisíc lidí mohlo minimálně na 2 hodiny přestat pracovat. Část odborů působících na České poště chce tarifní zvýšení mezd o 2500 korun. Vedení doručovací firmy ale tvrdí, že tolik peněz by ji ekonomicky zruinovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Odboráři požadují, aby pošta zaměstnancům zvedla tarifní mzdy o 2500 korun. K plošnému zvýšení totiž podle nich nedošlo už téměř pět let. Na jednání navrhli i alternativní variantu, pošta by příští rok mohla místo peněz svým zaměstnancům dávat stravenky ve stejné hodnotě.

Pokud se ani během dalších dní obě strany nedohodnou, jsou odbory připraveny stávkovat a počítají s podporou několika tisícovek zaměstnanců, říká Evžen Dvorský předseda odborové organizace SOS-21.

„Stávková pohotovost trvá, záleží na tom, jakým způsobem se ta akce rozjede. Myslím si, že těch 6 tisíc lidí by do toho určitě šlo. Důležité bude, obsadit všechny uzly a pak už se to nepohne dál.“

Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka by protesty dopadly hlavně na zákazníky.

„Česká pošta od začátku odmítala jakékoliv nátlakové akce. Jediný, kdo by byl postižený těmito formami protestu, by byli zákazníci a to předpokládám, nechtějí ani odbory,“ myslí si.

Slib pošty: když podáte zásilku do 20. prosince, stihneme ji doručit do Štědrého dne

Číst článek

Česká pošta dál trvá na tom, že si plošné zvýšení platů o 2500 korun nemůže dovolit. Svým zaměstnancům chce od příštího roku v průměru přidat zhruba 500 korun, říká mluvčí organizace Matyáš Vitík.

Vedení České pošty chce po odborech, aby jim poslaly oficiální návrh s výpočty a cenou za stravenky pro zaměstnance. Žádný konkrétní výstup ale z jednání nevyšel. Strany se zatím nedohodly ani na tom, kdy se setkají znovu.

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Od dubna příštího roku porostou tarifní mzdy v průměru o 2,6 procenta a menší odborové organizace požadují mnohem více, což je zcela mimo ekonomické možnosti České pošty.“

Pošta přitom zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí a jejich průměrná mzda je necelých 22 tisíc korun. To je pod hranicí průměrné mzdy v České republice.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme