STK přímo na silnici. Rakouští policisté mohou zkontrolovat stav vozidla na místě

V Rakousku může policie technický stav aut na silnicích kontrolovat i pomocí mobilních zařízení. Ta umí auto prověřit ve stejném rozsahu jako klasická stanice technické kontroly. Konkrétně kvůli kontrolám filtru pevných částic ale zatím rakouský autoklub ÖAMTC nedostal od řidičů ani jeden podnět nebo stížnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská policie (ilustrační foto)

Rakouská policie (ilustrační foto) | Foto: CC BY-SA 3.0, Der Polizist, deutschsprachigen Wikipedia

Rakouský autoklub ÖAMTC zatím kvůli policejním kontrolám zaměřeným na auta s dieselovým motorem nedostal ani jednu stížnost nebo podnět od řidičů. Potvrzuje ale, že policie na silnicích technický stav aut prověřuje.

Podle Alexandra Letitzkého z autoklubu ÖAMTC ale policisté často nevyužívají nejtvrdší možné sankce, pokud najdou při kontrole nedostatky.

Autoservis odstraní filtr pevných částic za 5000. Když chybí, může být pokuta i desetinásobná

Číst článek

„Policie může auto odstavit. Odtáhnout ani ne, ale odstavit a odebrat poznávací značky, pokud na autě najde opravdu vážnou závadu. Většinou se to ale řeší pokutou. Ta může být maximálně pět tisíc eur, ve skutečnosti se to ale pohybuje spíš ve stovkách. Záleží vždycky na závadě, kterou policie najde. Majitel může s autem odjet, až když prokáže, že to opravil,“ vysvětlil Letitzka.

Rakouský autoklub ÖAMTC taky popírá, že by se policie zaměřovala cíleně na auta z postkomunistických zemí, včetně Česka. Kontroly jsou prý namátkové a namířené jak na Rakušany, tak na cizince.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme