Světové trhy reagovaly na Trumpovo vítězné tažení, pak se ale situace uklidnila

V reakci na překvapivý volební úspěch Donalda Trumpa klesla v noci z úterý na středu hodnota dolaru. Propadat se začalo i mexické peso a kanadský dolar. Země v Severní Americe se obávají změn obchodních dohod. V dopoledních hodinách se ale situace na trzích uklidnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar

Americký dolar | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Nikdo na trhu neočekával výsledky, které vidíme,“ sdělil agentuře Reuters Kaneo Ogino, šéf společnosti Global-info, která analyzuje zahraniční obchod.

Podle informací agentury se v noci z úterý na středu propadl dolar proti japonskému jenu o více než tři procenta a proti švýcarskému franku o téměř dvě procenta. „Katalyzátorem pádu dolaru byly zprávy o tom, že Trump v klíčové Floridě poráží Clintonovou,“ sdělil Reuters další odborník na trhy Junichi Ishikawa.

„Trhy reagují, jako by čtyři jezdci apokalypsy vyjeli z Trump Tower,“ komentoval podle agentury Reuters situaci na trhu devizový stratég společnosti Westpac Sean Callow.

Stejná situace jako po brexitu

Na volební neúspěch Clintonové zareagovalo i mexické peso, které se vůči dolaru propadlo na své rekordní minimum. Jeho kurz klesl o 13 procent. Trump totiž v předvolení kampani sliboval omezení přílivu imigrantů z Mexika do Spojených států i přehodnocení obchodních vztahů mezi oběma zeměmi.

Kanadský dolar proti dolaru spadl na své osmiměsíční minimum. Oba trhy založené do velké míry na exportu reagují na slova Donalda Trumpa o tom, že chce znovu projednat Severoamerickou dohodu o volném obchodu. Ta upravuje obchodní vztahy mezi USA, Kanadou a Mexikem.

První projev Donalda Trumpa: Slibuji, že budu prezidentem všech Američanů

Číst článek

Trhy mají tendenci upřednostňovat Clintonovou jako kandidáta, který zachová současný stav doma i na světové scéně. „Trumpovo vítězství by vyvolalo masivní nejistotu, což by zamezilo Federální bance zvýšit úrokové sazby v letošním roce,“ varoval Michelle Girard, hlavní ekonom RBS v USA.

Podobně trhy zareagovaly v červnu na překvapivé výsledky referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, kdy se britská libra propadla k nejhorším výsledkům od roku 1984.

Situace na trzích odpovídá předpokladům

„Nejnižší hodnoty dosáhly trhy kolem šesté hodiny ráno,“ řekl pro Český rozhlas analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora. Americká i německá burza ale stále ztrácí pět procent, francouzská oslabila o tři procenta a pražská upsala pouhé jedno procento.

Svět reaguje na Trumpovo vítězství: Putin gratuluje a Evropa je v šoku

Číst článek

Investoři proto utíkají z devizových a akciových trhů. Proto stoupla cena zlata o téměř pět procent na šestitýdenní maximum. Vzhůru zamířily také ceny stříbra a platiny. Klesla ale cena ropy. Cena americké lehké ropy WTI se propadla o čtyři procenta na 43,07 dolaru za barel, nejníže od září. Během dopoledne ale většinu ztrát smazala.

Pohled na trhy odpovídá předpokladu analytiků, že reakce na výsledky voleb bude šoková, ale nebude trvat dlouho. Trhy totiž čekají na to, jak se zachová Americká centrální banka.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme