Tisíce Čechů platí zbytečně vysoké daně. Zapomínají uplatnit všechny slevy

Tisíce Čechů platí zbytečně vyšší daně. Podle portálu e-daně.cz často nevyužívají všechny slevy, na něž mají nárok. Na vyplnění přiznání k dani z příjmu mají lidé ještě více než dva týdny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovnice Finančního úřadu objíždí jihočeská města a radí tu zájemcům s daňovým přiznáním. Daňová poradna se otevřela například ve Zlivi

Pracovnice Finančního úřadu objíždí jihočeská města a radí tu zájemcům s daňovým přiznáním. Daňová poradna se otevřela například ve Zlivi | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Tomáš z Kladna si daně počítá sám. Zatímco ještě loni musel popsat všechny čtyři stránky formuláře, letos to budou jen dvě. Novinka finanční správy má zaměstnancům urychlit čas trávený nad papírováním.

„Využívám odpočet úroků z hypoték, z penzijního připojištění,“ vysvětluje Tomáš, kterému se navíc loni narodil syn - i proto si na něj může uplatnit slevu 13 404 korun. Na druhé a další děti je sleva ještě vyšší. Někteří ale na takové úlevy zapomínají. „Lidé dělají často chyby, že neuplatní všechny slevy na daních, protože těch je více než deset,“ upozorňuje daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

Audit příjmů Babiše nesedí s jeho majetkovým přiznáním. Liší se o desítky milionů

Číst článek

Letos ušetří i živnostníci, kteří musí nově hlásit svoje tržby přes EET. „Zavedla se sleva na evidenci tržeb, respektive na pořízení pokladního systému v maximální výši pět tisíc korun,“ říká mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Odečíst si lidé můžou třeba i slevu na manžela, za darování krve nebo taky úroky z hypoték. Přiznání musí doručit finančnímu úřadu nejpozději do třetího dubna. „Pokud někdo zmocní k podání daňového přiznání daňového poradce nebo advokáta a tuto plnou moc doručí FÚ do 3. dubna, má automaticky lhůtu prodlouženou do 3. července,“ dodává mluvčí.

Myslí se i na opozdilce. Pokud lidé podají přiznání ještě do 10. dubna, pokuta se jim vyhne. U delšího zpoždění jim ale hrozí sankce až do výše 300 tisíc korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme