Tunisko znovu odložilo volby. Více než o nich ale místní přemýšlejí o emigraci

REPORTÁŽ. Tunisko už poněkolikáté odložilo místní volby. Jediná arabská země, kam takzvané Arabské jaro přineslo skutečnou demokratickou transformaci, už úspěšně uspořádala parlamentní i prezidentské volby. Na místní úrovni ale Tunisané v demokratických podmínkách ještě nehlasovali - parlament totiž zatím neschválil potřebný zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tuniském trhu

Na tuniském trhu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Tramvaj číslo pět v Tunisu má konečnou uprostřed předměstí Tadámun, což arabsky znamená "solidarita". V jedné z nejchudších částí hlavního města bydlí asi 150 tisíc lidí. Původně nelegální předměstí vzniklo jako důsledek imigrační vlny z tuniského venkova v posledních desetiletích. Dneska je známé velkou nezaměstnaností, kriminalitou a vysokým podílem sebevražd. Extremistické organizace v tomto prostředí snadno rekrutují nové členy a stoupence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z Tuniska

Podobně prodával zeleninu i Muhammad Búazízí, který svou živou pochodní Arabské jaro v Tunisku před více než šesti lety spustil. „Místní volby by mohly být dokonce důležitější, než prezidentské, zastupitelé jsou lidem blíž, znají zdejší situaci, mohli by tlačit na parlament, aby naše problémy řešil," říká. I tady v Tadámunu lidé v roce 2011 nadšeně podporovali svržení režimu autokratického vládce Ben Alího.

Ptám se ho, zda zdejší přemýšlejí o emigraci do Evropy. „No jéje! Všichni tady chtějí vypadnout z Tuniska. Hodně lidí ilegálně emigruje, nejjednodušší je to teď do Itálie. Na lodích., rozumíš? Ilegální emigrace, bez papírů. Podívej se na ty pouliční kavárny. Jsou plné lidí, kteří nemají do čeho píchnout," odpovídá.

Tunisko | Foto: Štěpán Macháček

Muhammad přiznává, že by také odešel, kdyby mohl. Cestou ilegální emigrace ale jít nehodlá. Kdysi chudinský slum se přece jen už hodně zcivilizoval. Úřady zlegalizovaly původně černé stavby, vyasfaltovaly ulice a zavedly elektřinu.

Ne všichni tady v Tadámunu také sdílejí Muhammadův pesimismus: „Po revoluci se změnilo všechno. Já teď studuji a myslím, že si po škole práci najdu," říká s nadějí Sajjid. O plánovaných místních volbách ale neměl ani tušení.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme