Ukrajinské šičky už jsou v Česku, pomohla jim 'rychlejší víza'. Čeká se i na řidiče a kuchaře

Program pro středně kvalifikované pracovníky, kteří mohou V Česku od srpna rychleji získat pracovní povolení, přivedl z Ukrajiny prvních 13 zájemců. Podle zaměstnavatelů v tuzemsku chybí hlavně řidiči autobusů, ale třeba i zámečníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švadlena (ilustrační foto)

Švadlena (ilustrační foto) | Foto: Griszka Niewiadomski

Mezi prvními příchozími z Ukrajiny jsou zejména šičky, které si vyžádala společnost Sněžka Náchod. „Předpokládáme, že někdy v příštím týdnu se začnou seznamovat se strojem. Není pravda, že by noví zaměstnanci byli špatně placení, všichni mají stejné normy, stejné pracovníky podmínky,“ řekl ředitel firmy Miloslav Čermák.

Šičky v Náchodě budou vyrábět hlavové opěrky do aut, vydělají si tak přibližně 20 tisíc korun měsíčně. Odbory se ale obávají, že někteří zaměstnavatelé budou postavení cizinců zneužívat a dají jim nižší mzdy než Čechům.

„Požadujeme stejnou mzdu za stejnou práci a přísnou kontrolu. Jedná se zejména o kontrolu zaměstnavatelů,“ řekl předseda největší tuzemské odborové centrály Josefa Středula.

Roční limit pro příchozí pracovníky z Ukrajiny je zatím stanovený na 5 tisíc. Stovky řidičů, zámečníků nebo třeba kuchařek budou postupně přijíždět. Podle zástupců zaměstnavatelů to ale stačit nebude, chtějí proto roční limit pro Ukrajinu zvýšit.

Firmy jen v září sháněly 141 tisíc lidí. Češi totiž o některé pozice nemají zájem - hlavně kvůli nízkým mzdám.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů běží program přednostního vyřizování víz nad očekávání dobře a zároveň se už naplnila kvóta pro zájemce na říjen, oznámil to její tajemník Jan Zikeš.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme