V Česku roste zájem o rekreační plavbu. Zvýšil se počet vydaných průkazů k řízení lodí i prodaných člunů

Čechy stále více láká plavba po řekách. Dokazují to čísla Státní plavební správy. Ta loni vydala přes tři tisíce nových průkazů k řízení malých lodí a člunů. To je o polovinu více než v roce 2015. Za větším zájmem stojí mimo jiné předloňská vyhláška, která právě menším plavidlům povolila vjezd na dříve zakázané vodní plochy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Orlík (ilustrační foto)

Přehrada Orlík (ilustrační foto) | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

V zahraničí je vodní turistika oblíbená. V Evropě se jezdí bez omezení skoro na všech řekách. Tomuto trendu se pomalu přibližuje už i Česká republika. V současnosti už je splavných rekordních 900 kilometrů řek.

Od předloňského dubna navíc můžou menší loďky a čluny jezdit na dalších devíti nádržích - včetně naší největší přehrady Lipno. Plout se dá i na Máchově jezeře, Lipenské nebo Brněnské přehradě. Letos bude navíc otevřená i takzvaná vltavská vodní cesta, řeka bude splavná až do Českých Budějovic.

Po vodě z Německa až do Prahy: Ředitelství vodních cest nechá na Vltavě a Labi zvednout devět mostů

Číst článek

K rozvoji turistického ruchu v okolí nádrží a řek přispěla i nová vyhláška. Podnikatelé si jednoznačně novinku pochvalují. Velký nárůst počtu návštěvníků zaznamenaly hlavně přehrady na Vltavě, ale také Baťův kanál.

Právě tam si lidé za poslední rok vypůjčili nejvíc lodí - celkem devadesát tisíc. A třeba cyklostezky v blízkosti kanálu přivítaly rekordních půl milionu turistů. A příležitosti se chytají i další obchodníci - kromě půjčoven vznikají v okolí vody i penziony nebo třeba restaurace.

Na řekách neroste počet nehod

„Ti všichni chodí do malých restaurací, přespávají v regionálních pensionech, navštěvují místní koloniály. Musíme říct, že provozovny, které jsou v okolí řek, jim stouply tržby. Například malý pension, který se v době, kdy tam nebyl provoz, nacházel těsně před zavřením, dneska má na půl roku vyprodáno,“ dodává Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Větší zájem lidí o vodní turistiku dokazují i čísla Asociace lodního průmyslu. Podle ní totiž Češi stále víc utrácejí i za lodě a doplňky k nim. Jen loni dali za celkovou výbavu kolem dvou miliard korun. Jen pro zajímavost - menší loď se slabším motorem si lidé můžou pořídit už za ceny kolem sto tisíc korun.

I přes zvýšený turistický ruch a nárůst počtu motorových plavidel nedošlo podle Státní plavební správy k zásadnímu nárůstu počtu nehod. Za uplynulý rok Správa vyšetřovala celkem 20 plavebních nehod. Jen pro srovnání - třeba v roce 2007 to bylo jen o jednu nehodu méně.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme