V Praze se vydražily československé známky za deset milionů korun

První pětina sbírky známek sběratele Ludvíka Pytlíčka se v nedělní dražbě prodala za více než deset milionů korun. Nejcennější položka, devět spojených známek s chybným nápisem Magyar Posta z roku 1919, se prodala za dva miliony korun. Čtyřiasedmdesátiletý Pytlíček postupně rozprodává celou svou sbírku československých známek z let 1918 - 1938 včetně nejvzácnější, původně rakousko-uherské známky z roku 1919 s obráceným přetiskem Pošta československá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Známka přilepená filatelistickou nálepkou

Známka přilepená filatelistickou nálepkou | Foto: Irena Šarounová

"Známky sbírám 55 let, moje sbírka, než jsem ji dnes začal rozprodávat, byla největší na světě. Mám pět dětí, ale nikdo o známky nemá zájem. Jsem trochu nemocný, tak i z toho důvodu. Ve světě je běžné, že to sběratel prodá," řekl Pytlíček v rozhovoru s ČTK. Děti mu prý říkaly, ať sbírku neprodává, přesto se k tomu rozhodl.

Česká pošta představila dvě nové známky ke 100. výročí založení Poštovního muzea

Číst článek

Se známkami ale nekončí. Sbírá ještě známky od roku 1945 do současnosti a známky staroněmeckých států. "Mám velkou sbírku Bádenska, kterou jsem také vystavoval. Takže mám co dělat, filatelii neopouštím," dodal.

Práce nebyla nadarmo

Aukci, v níž ostatní sběratelé soupeřili o jeho známky, si užíval. "Aukce byla zcela mimořádná. Některé věci dosahovaly desítky, padesát procent navíc. Každého potěší, že jeho práce nebyla nadarmo," dodal.

K prodeji v neděli byla první pětina sbírky - asi 400 položek, z nichž některé nabídky obsahovaly více známek, dopisní obálky, pohlednice nebo telegramy. Necelá stovka z nich se prodala za desetitisíce korun, 13 položek za více než 100.000, po jedné za více než 200.000 a 300.000 a dvě sběratelé zaplatili více než 400.000 korun.

Poštovní muzeum v Praze představuje i vůbec první československé známky

Číst článek

Vyvolávací cena v neděli byla 1,5 milionu korun, Pytlíček očekává za skvost své sbírky, unikátní světlezelenou známku Pošta československá s původní hodnotou čtyři koruny. Koncem 90. let ji koupil za 2,6 milionu. Její prodej nechává na poslední, pátou dražbu, která se uskuteční na mezinárodní výstavě Praga 2018.

"Známka měla patřit Masarykovi, to jsou takové teorie. Byla vyhlášená nejvzácnější československou poštovní známkou," popsal Pytlíček. Nabídky už na ni má. Odhaduje, že se prodá za pět či šest milionů korun.

Pytlíčkova sbírka československých známek získala řadu mezinárodních filatelistických ocenění. Byl také pozván do elitního klubu sběratelů rarit Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatelie. Sběratel měl spory se Svazem českých filatelistů kvůli podezření z obchodování s padělky, soud ho ale osvobodil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme