V roce 2018 nás čeká přebytek veřejných financí, očekává Babišovo ministerstvo

Ministerstvo financí očekává, že veřejné finance se dostanou do přebytku 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2018. Další rok by měl přebytek stoupnout na 0,5 procenta HDP. Pro letošní a příští rok odhaduje úřad deficit veřejných financí na 0,2 procenta HDP. Vyplývá to z Fiskálního výhledu, zveřejněného v pondělí. Loni byl deficit veřejných financí 0,6 procenta, EU jej požaduje pod třemi procenty HDP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Hlavním cílem rozpočtové strategie vlády je tak podle materiálu postupné snižování schodku státního rozpočtu ze 100 miliard navržených pro rok 2015 až na schodek 30 miliard korun v roce 2019. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) skončí ovšem letošní rozpočet přes navržený schodek 70 miliard korun v přebytku.

Česká národní banka očekává příští rok veřejné finance vyrovnané. Pro letošek ČNB počítá s deficitem 0,3 procenta a pro rok 2018 odhaduje přebytek 0,4 procenta.

Ministerstvo financí zlepšilo odhad růstu ekonomiky

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z červencových 2,2 procenta. Pro příští rok odhad úřad také zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. Loni ekonomika rostla o 4,5 procenta.

Nejlepší zářijový výsledek od vzniku České republiky. Přebytek rozpočtu stoupl na rekordních 82 miliard

Číst článek

Důvodem zlepšení odhadu je podle resortu velmi dobrá kondice ekonomiky ve druhém čtvrtletí, zejména výborné výsledky zahraničního obchodu. V letech 2018 a 2019 očekává ministerstvo nadále růst ekonomiky o 2,4 procenta.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila na počátku listopadu, zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. Naopak výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zhoršila na 2,9 procenta. V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst o 2,9 procenta. Podle listopadové prognózy Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 2,2 procenta. Pro příští rok čeká komise růst českého HDP o 2,6 procenta a v roce 2018 o 2,7 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme