Vánoční stromky si Češi čím dál častěji půjčují nebo pronajímají. Poté se vrací do volné přírody

Čechům se čím dál více líbí půjčování a pronajímání vánočních stromků. Pohodlně si je vyberou na internetu, firma je doveze v květináči až do domu a po Vánocích je odveze a vrátí do přírody. Pochvalují si také, že jsou velmi praktické, protože neopadávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákup vánočních stromků

Nákup vánočních stromků | Foto: Martin Karlík

Počítačový specialista Petr Gašpařík si už pět stromek nekupuje. Přesto pod ním dárky každým rokem najde. V obýváku má totiž stromky květináči z půjčovny, který si vybere na internetu. Líbí se mu, že se stromky zbytečně neplýtvá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roste zájem o pronajímání vánočních stromků. Více si poslechněte v reportáži Barbory Kladivové.

„Jedna věc je ta praktická, to znamená, že jsme rádi, že od nás ten stromeček taky odchází zelený a nezůstává po něm žádné smetí na zemi, a druhá věc, že nám to přijde takový pěkný, že ten stromeček co roste někomu na Vánoce, tak tím jeho život nekončí a zase se vrátí zpátky,“ řekl Gašpařík.

Podobných zákazníků mají v půjčovně vánočních stromků Vojtěcha Stránského v Libochovicích stovky. Letos na internetu fotky stromků vyvěsili o druhé adventní neděli a zájem byl obrovský.

Neklesá zájem ani o řezané stromky

„V neděli jsme spouštěli katalog, tak nám spadl server pro příliš velký zájem. Když se nám to podařilo rozběhnout tak během dvou hodit bylo půjčeno 150 stromků,“ popsal Stránský. Stejný zájem by letos i o pronájem vánočních stromků, potvrdil Martin Líbal, který službu nabízí. „Nabídka byla rozebrána během 14ti hodin.“

Padaly teplotní rekordy. Teplo bude i o Vánocích, mrznout má jen v noci

Číst článek

Vybrané stromky v květináčích rozveze půjčovna zákazníkům pár dní před Vánocemi. Dlouho u nich ale nezůstanou. Už dva dny po Novém roce si pro ně zaměstnanci firmy zase přijedou. Většina jedlí, borovic nebo smrků se totiž vrací do přírody. Aby lidé stromkům neublížili, dostávají k nim i návod. „A tam je kam ho mají umístit, že ten stromek by neměl být úplně v teple u topení nebo u kamen, že ho mají zalít,“ vysvětlil Stránský.

Za půjčené nebo pronajaté stromky zaplatí Češi od 300 do necelých 900 korun. Češi ale mají stále zájem i o řezané stromky. Podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků by jejich ceny měly zůstat na stejné úrovni jako loni, tedy zhruba od tří set korun do tisícovky.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme