Varování na obalech, omezení nikotinu v náplních. E-cigarety najíždějí na přísnější podmínky výroby a prodeje

Nejen na klasických cigaretách najdou kuřáci obrázky, které upozorňují na škodlivost kouření. Od března uvidí varování i na obalech náplní do elektronických cigaret. Začala platit přísnější pravidla pro jejich výrobce a prodejce. Vyhláška ministerstva zdravotnictví zakazuje například používání nebezpečných karcinogenních látek v náplních. Omezený je i obsah nikotinu. Přísnější regulace by měla zabránit i případnému padělání výrobků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Zdroj: Reuters

V České republice aktuálně kouří víc než dva miliony lidí. Tři procenta z nich kouří elektronické cigarety. „Kouřím hlavně balené cigarety, ale když se nacházím v nekuřáckých prostorách, tak si dám elektronickou,“ sděluje kuřák Ondřej Franta.

On i další kuřáci si do e-cigarety od března i nadále budou moci koupit speciální náplň, nově si ale na jejím obalu přečtou například to, že jde o výrobek, který může poškozovat lidské zdraví. Stanovuje to vyhláška ministerstva zdravotnictví. Ta sjednocuje i formu balení a složení jednotlivých náplní.

Kuřáci stále porušují zákazy kouření. Policie rozdala loni v Olomouckém kraji dvě stovky pokut

Číst článek

„Regulace znamená, že všechno, co prodáváme, musí být jednotně registrované. Musí být jasný postup výroby u liquidů, jasné dokumenty atd. Což je něco navíc. Kromě léčiv žádné zboží takto registrované není,“ říká Robert Hrdlička, předseda Komory elektronického kouření.

Na dodržování předpisů u elektronických cigaret se v posledních letech zaměřila celní správa. „Celníci od roku 2012 objevili celkem 4240 padělků náplní do e cigaret. Nejvíc to bylo v roce 2012. Zajímavé je, že v roce 2014 a 2016 nebyl zjištěn žádný padělek. Většina padělků byla odhalena při dovozu zboží. Právnické osobě může být uložena pokuta do výše 10 milionů korun, fyzické osobě do výše 1 milionu korun. A padělky jsou zničeny,“ oznamuje mluvčí úřadu Hana Prudičová.

Elektronické cigarety prověřovala také Česká inspekce životního prostředí. Jen za rok 2014 rozdala pokuty za pět milionů korun. Nejčastěji kontroloři odhalili chyby v klasifikaci náplně a balení. Od prvního března bude inspekce na dodržování nových pravidel dohlížet společně s krajskými hygienickými stanicemi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme