Vláda schválila dohodu o volném obchodu s Kanadou. CETA má pomoci českému exportu

Zatím nejambicióznější dohodou o volném obchodu mezi Evropskou unií a třetí zemí má být smlouva CETA s Kanadou. Její návrh dnes schválial vláda. Českým firmám by mohla přinést řadu nových příležitostí. Spotřebitelům dokonce nižší ceny některých výrobků. Podle kritiků ale může třeba zhoršit kvalitu zboží, například potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek | Foto: Filip Jandourek

„Dohoda CETA posílí a upevní vzájemné hospodářské vztahy, poskytne nové obchodní příležitosti pro ekonomické subjekty na obou stranách a usnadní vstup českých firem na kanadský trh," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Podle ministra odstranění cel podpoří český export především ve strojírenském, hutnickém, těžebním, chemickém nebo farmaceutickém sektoru. Dle studií Evropské komise má dohoda přinést v dlouhodobém horizontu zvýšení HDP Evropské unie o 0,02 – 0,03 procenta.

CETA má, stejně jako podobná smlouva mezi Unií a Spojenými státy TTIP, řadu odpůrců. Ti tvrdí, že dohody povedou zhoršení potravinářských, ekologických či pracovních standardů, na něž jsou Evropané zvyklí, a také se obávají, že dodají větší sílu nadnárodním společnostem.

Smlouvu s Kanadou kritizuje třeba KSČM.„Americké firmy jsou schopny se zaregistrovat v Kanadě a fungovat v tomto režimu prostřednictvím této malé smlouvy,“ vysvětlil své obavy místopředseda strany Jiří Dolejš.

Dohoda by měla být podepsána na summitu EU s Kanadou 27. října. Následovat bude ratifikační proces v jednotlivých zemích EU, včetně obou komor českého parlamentu.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme