Volkswagen musí zaplatit 4,3 miliardy dolarů za chyby v Dieselgate

Americké ministerstvo spravedlnosti ve středu potvrdilo uzavření dohody s automobilovým koncernem Volkswagen ohledně urovnání emisního skandálu. Automobilka přiznala vinu a musí zaplatit 4,3 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen musí zaplatit USA 4,3 miliardy dolarů

Volkswagen musí zaplatit USA 4,3 miliardy dolarů | Zdroj: Reuters

Jedná se o největší pokutu, jakou kdy americká vláda nějaké automobilce vyměřila. „Dnešní kroky odrážejí neochvějné odhodlání chránit spotřebitele, stejně jako životní prostředí a finanční systém,“ uvedla Loretta Lynchová, americká ministryně spravedlnosti.

V souvislosti s emisním skandálem bylo obviněno šest zaměstnanců Volkswagenu. Mimo jiné například manažer Oliver Schmidt, který byl už v sobotu zadržen na Floridě. Automobilka se v rámci dohody přiznala ke spiknutí s cílem podvést USA, k bránění spravedlnosti a k poskytování falšených informací.

Volkswagen loni v září obvinila americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), že do vozů s naftovými motory instaluje software, který při testování emisí umožňuje obejít měřák, aby nepoznal nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen musí zaplatit USA 4,3 miliardy dolarů | Foto: Reuters

Zleva: zástupce ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování Andrew McCabe, americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, zástupkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí Gina McCarthy a úřadující náměstek ministr vnitra Russell Deyo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme