Výběr spotřebních daní je efektivní, ale rostou náklady na správu, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad

Celní správa České republiky je ve výběru spotřební daně efektivní. Celníkům se ale nepodařilo snížit administrativu. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celní správa

Celní správa | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Objem vybraných daní stoupl od roku 2010 o více než 10 miliard korun na loňských 148 miliard. Náklady na výběr ale dosáhly v loňském roce 0,73 koruny na 100 korun příjmů.

NKÚ prověřoval efektivnost jejich výběru a postup celních orgánů při jejich správě v letech 2012 až 2015. Náklady na výběr spotřebních daní, mezi které patří daně z minerálních olejů, lihu, tabáku nebo energií, stoupaly v posledních letech podle kontrolorů kvůli narůstajícímu počtu povinností a subjektů, kterých se daně týkají.

Veřejnosti se v den státního svátku otevřela sídla některých úřadů. Poprvé třeba ministerstvo financí

Číst článek

Podíl spotřebních daní na příjmech státu v daném období klesal. V roce 2014 dosáhl nejnižší hodnoty od roku 2005. Ve srovnání se zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje přes tři desítky ekonomicky nejrozvinutějších států světa, ale mělo Česko podle NKÚ stále ze spotřebních daní nadprůměrné příjmy.

Celníci by měli plnit práce bezpečnostních sborů

Kontroloři se zaměřili také na dva projekty, které měly snížit náklady a zlepšit fungování celní správy. Jejich cena byla 68 milionů korun. Celní správě se ale nepodařilo podle kontrolorů dosáhnout snížení administrativní zátěže. Třeba počet systemizovaných míst, který měl jeden projekt snížit o 403 civilních zaměstnanců, snížil jen o 13 zaměstnanců.

Generální ředitelství cel také podle mluvčí NKÚ Olgy Málkové zavedlo několik IT produktů s cílem získat potřebná data ke správě spotřebních daní, ale získaná data nedokáže dostatečně automatizovaně zpracovávat.

„Úsporu 83 milionů korun ročně by přineslo, pokud by administrativní úkony, které nyní zpracovávají celníci ve služebním poměru, začali vykonávat civilní zaměstnanci, jako je tomu například u Finanční správy ČR,“ řekla tisková mluvčí. „Celníci by měli plnit úkoly, které odpovídají náplni práce bezpečnostního sboru, kterým celní správa je,“ doplnila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme