Vysoké školy chtějí více peněz. V jejich rozpočtu by mělo přibýt 9 miliard

Rozpočet vysokých škol by se od roku 2020 měl zvýšit na 30 miliard ročně. To je o devět miliard víc než mají k dispozici teď. V Otázkách Václava Moravce to řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD je nárůst peněz možný. Záleží ale na tom, jestli bude růst rozpočet celého rezortu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle Beka je rozpočet vysokých škol dlouhodobě v deficitu, který zakrývají evropské dotace. Peníze se podle něj musejí najít, protože se za tři roky tok evropských peněz zastaví. Valachová označila Bekův návrh za radikální. Ve školství je několik priorit, a proto si myslí, že by se mělo jednat o reálnější částce. Výhledově by se tak podle ní mohl rozpočet pro vysoké školy zvýšit o pět miliard.

Podle Valachové se zatím podařilo to, že se rozpočet vysokých škol na příští tři roky stabilizuje. Ideální stav by podle ministryně byl, kdyby vysoké školy dostávaly 18 procent z rozpočtu celého ministerstva. „Abychom toho dosáhli, tak bychom potřebovali navíc 4,5 miliardy,“ uvedla Valachová. V příštím roce ministerstvo školství bez evropských peněz rozdělí zhruba 148 miliard korun.

Na pražské vysoké škole studenti zkoušeli vyrobit plast z mléka. Do běžného života ale mají bioplasty ještě daleko

Číst článek

Podle Beka však nemusejí peníze pocházet jen z veřejných zdrojů. „Já si myslím, že nezbude než zvýšit participaci studentů, zavést nějaké zápisné nebo školné, které je v mnoha evropských zemích, byť v různé výši,“ podotkl Bek. Dodal, že se k této myšlence budou muset příští vlády vrátit, protože jinak se může stát, že by na vysokých školách mohlo studovat deset až 15 procent maturantů. Nyní to je kolem poloviny.

Na začátku letošního roku podle údajů ministerstva školství v Česku na vysokých školách studovalo téměř 327 tisíc lidí. V roce 2015 vysoké školy opustilo přes 82 tisíc absolventů, o rok dříve to bylo přes 88 tisíc. Od roku 2001 se počet absolventů téměř ztrojnásobil.

Podle Valachové by se počet studentů vysokých škol neměl měnit. „Budu podporovat autonomii vysokých škol v tom, aby využívaly možnosti profesního vzdělávání anebo možnosti vyššího podílu bakalářského vzdělávání, které je trochu macešsky v těch našich podmínkách přijímáno,“ řekla Valachová.

Ministryně školství Kateřina Valachová při návštěvě SPŠ Na Třebešíně | Foto: Filip Jandourek

Bek s tím souhlasil. Upozornil, že v této souvislosti bude muset padnout nejprve politické rozhodnutí. „To musí být součást vysokoškolské politiky státu, protože k tomu jsou potřeba změna legislativy a podobně,“ upozornil Bek.

Změnit se podle něj také bude muset systém vnitřního řízení vysokých škol. Bez změn podle něj nelze očekávat, že školy začnou víc nabízet například čtyřleté bakalářské obory, nebo že menší univerzity začnou otevírat speciální obory, které nejsou na větších školách.

ČTK, Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme