Za falšování vína pokuta až 50 milionů korun. Poslanci budou schvalovat novelu o jeho prodeji

Poslanecká sněmovna bude v pátek v závěrečném hlasování schvalovat vládní novelu o prodeji vína. Ta zpřísňuje jeho dovoz a prodej. Podle opoziční ODS ale kvůli další byrokracii víno zdraží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

červené víno, sklenice vína, láhev vína

červené víno, sklenice vína, láhev vína | Foto: Fotobanka Pixabay

Sudová vína by se nově nemohla prodávat jinde než u vinařů nebo dovozců. Případně by musela mít vinotéka smlouvu s výrobcem. Zakazuje také prodej vína z automatů a za falšování vína by nově hrozila pokuta až ve výši 50 milionů korun.

Až 50 milionů pokuty za falšování vína? Novelu poslanci pustili do závěrečného čtení

Číst článek

Novela má omezit nelegální prodej sudového vína a zlepšit kvalitu vína pro spotřebitele, tvrdí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Prodejce bude muset splňovat čtyři základní věci. To znamená: bude muset být registrován v registru vinic, bude muset mít smluvní vztah s tím, kdo víno do České republiky dováží, bude muset vést evidenci a bude muset podávat hlášení,“ řekl Jurečka.

Novela se ale nelíbí opoziční ODS. Podle ní stáčené víno podraží a bude méně dostupné. Výhrady má i Sdružení podnikatelů a živnostníků. „Přistupujme k vínu jako k nebalené potravině. A tím pádem ho musíme dostat z drogerií, z kovomatů, z prodejen, kde nemá opravdu co dělat. A nemusíme k tomu zavádět další administrativní opatření, které podnikání stěžují,“ upozornil Václav Valenta ze Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme