Zbývá týden na výměnu papírové padesátikoruny. V oběhu jsou stále miliony kusů

Nemáte ve své peněžence nebo někde v šuplíku ještě papírovou padesátikorunu? Růžová bankovka přestala platit už v roce 2011, ale lidé jich stále drží jedenáct milionů kusů. Na výměnu zbývá přesně jeden týden. Stačí zajít na některou ze sedmi poboček České národní banky. Peníze tu vymění na počkání a zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neplatné papírové padesátikoruny

Neplatné papírové padesátikoruny | Foto: ČNB

Řada lidí bankovku se svatou Anežkou Českou nechystá vracet a nechává si ji z nostalgie. Kdyby je všichni majitelé přinesli na pobočky, museli by jim bankéři vyplatit celkem přes půl miliardy korun.

Právě taková je hodnota padesátikorun, které jsou v současnosti stále mezi lidmi. S bankovkami přitom už šest let nezaplatí. Česká národní banka ukončila jejich platnost, aby ušetřila. Zatímco mince vydrží desítky lety, bankovky se musí každé tři až čtyři roky měnit.

„Důvod byl především ekonomický, protože paralelně byly v oběhu padesátikorunové mince a velkou roli hraje ekonomická stránka věci, protože padesátikorunová mince vydrží v oběhu mnohem déle než ta papírová a mince jsou také lepší pro plynulost peněžního oběhu. Důležité ale je, že vyměnit bankovky je možné pouze do konce března letošního roku,“ říká mluvčí banky Marek Zeman.

Padesátikoruna byla posledním českým platidlem v kovovém i papírovém provedení. Podle Marka Zemana z České národní banky totiž růžová bankovka na ceně nikdy příliš nezíská. „Nepředpokládáme, že by do budoucna konkrétně tato padesátikorunová bankovka měla nějakou výrazně větší sběratelskou hodnotu.“

Záleží ale na sérii a roku vydání. Třeba padesátikoruna z jedné z prvních emisí z roku 1993 se vydražila za více než 30 tisíc korun.

Vrácené padesátikoruny teď banka rozdrtí. Slisované do briketek pak skončí ve spalovně. Pokud lidé výměnu nestihnou, bankovka definitivně propadne.

V peněženkách tak lidem dál zůstává šest druhů bankovek a stejný je i počet mincí. V současnosti je v oběhu celkem přes 556 miliard korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme